SVILAJNAC- Opština Svljanac danas je potpisala ugovor sa još jednim nemačkim investitorom iz oblasti elektronike. Kompanija „A2000“ bavi se proizvodnjom štampanih elektronskih ploča i poslovaće u Novoj zoni privređivanja, gde je kupila hektar pracele, i planira izgradnju proizvodnog pogona površine preko 1.000 kvadrata.
-Ovo je dugo pregovarana investicija koja je sada i formalno zaključena. Potpisan je ugovor i sa izvođačem radova i očekujemo da se u martu krene sa izgradnjom fabrike, a da u julu kompanija ,,A2000″ počne sa radom, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. Ovo je četvrta zaključena investicija u ovoj godini i za Svilajnac predstavlja 100 dodatnih radnih mesta.Thomas Muller, direktor i suvlasnik kompanije istakao je da je jako zadovoljan saradnjom sa Opštinom Svilajnac.

-Razmatrali smo razne lokacije ali naš spisak kriterijuma odlučio je gde ćemo poslovati. Svilajnac se vrlo brzo istakao kao pozitivan grad koji u potpunosti ispunjava naše kriterijume. Ono što je važno je da se ovde u školi već obrazuje stručni kadar koji je potreban za našu proizvodnju, rekao je on.

Delegacija opštine Svilajnac prethodnog meseca je posetila je proizvodni pogon nemačke kompanije “A2000” koji se nalazi u Frizenhajmu.Napravljen je veliki iskorak u privrednom razvoju opštine Svilajnac u dovođenju novih investitora koji će u narednoj godini uložiti preko milijardu dinara. Među investitorima dominiraju nemačke kompanije iz sveta elektronike. U 2020. godini novu fabriku izgradiće i novi investitor iz Švajcarske. U narednoj godini u opštinu Svilajnac, iz budžeta Opštine, fondova Evropske unije, Vlade Srbije i privatnog kapitala biti investirano oko 4 milijarde dinara što opštinu Svilajnac stavlja ,,rame uz rame” sa mnogo većim opštinama i gradovima.

Inače, odbonici SO Svilajnac usvojili su predloge o jednokratnoj pomoći za svako dete rođeno u ovoj godini po 20.000 dinara, za treće dete 30.000 dinara, a predviđena su i sredstva za 5 vantelesnih oplodnji u iznosu do 500.000 dinara. Studenti koji imaju prosek ocena iznad devet dobiće po 70.000 dinara. Kao podsticaj preduzetništvu opština će finasirati kamatu na iznos kredita do 500.000 dinara za 50 preduzetnika.  Opština Svilajnac predvidela je i podsticaje za poljoprivrednike u vidu finansiranja kamata za 50 kratkoročnih kredita za aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Svilajnac u visini od po 500.000 dinara, finansiranje kamata za 20 dugoročnih kredita u visini od po 1.000.000 dinara sa rokom dospeća od 5 godina i prvom godinom grejs perioda, subvencija za kupovinu osnovnih sredstava gde vrednost investicije mora biti  do 100.000 dinara, a iznos podsticaja je 70 odsto od ukupne vrednosti investicije, i  finansiranje besplatnog veštačkog osemenjavanja goveda.

Zahvaljujući dobroj poreskoj politici, u narednoj godini fizičkim licima će biti umanjena obaveza za oko 10 odsto, ako se uzme u obzir da je u tekućoj godini porez takođe smanjen za 10 procenata u odnosu na prethodnu, zaključuje se da će građani opštine Svilajnac porez plaćati za oko 20 odsto manje u odnosu na 2018. godinu. Porez za privrednike će takođe biti niži i u narednoj godini, u proseku manji za  10 odsto.

Budžetu opštine Svilajnac za 2020. godinu iznosi 1,360 milijardi. Milanović, istakao je da je samo za sledeću godinu predviđeno i preko 1,740 milijardi koje su obezbeđene iz drugih izvora, a namenjene su za kapitalna ulaganja. Planirana je izgradnja kotlarnice na bio masu koja će zagrevati gradske bazene, sportsku halu, Osnovnu i Poljoprivrednu školu i Dom zdravlja. Zatim završetak regulacije reke Resave koji prati početak projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Biće Nastavljena izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, uređenje saobraćajne infrastrukture, izgradnja sportske sale u Srednjoj školi. Za narednu godinu  planirana je i izgradnja novog vrtića u Kušiljevu. Obezbeđen je i novac za pokretanje inovacionog startap centra.