PARAĆIN- Izgradnja proizvodne hale površine 3.000 kvadrata za potrebe zakupca, švedski ,,Rimaster”, obavlja se po planu, a prema proceni građevinaca do kraja marta biće obavljena montaža proizvodne opreme,a u aprilu planiran je početak proizvodnje. Postavljeniji su stubovi i podignuta je betonska konstrukcija, predhodno su izgrađene ,,čašice” i teren nasut kamenom rizlom za tamponiranje kako bi bila postavljena dizalica. U planu je izrada saobraćajnica i polovinom januara prema planu biće postavljeni paneli i krov, a zatim će biti izgrađeni betonski podovi i u februaru instalateri preuzimaju posao vezan za električnu energiju i termotehniku. Zatim do kraja marta selidi instalacija proizvodne opreme na oko 2.200 kvadrata, a u martu je predviđen i početak opremanja administrativnog  dela oko 800 kvadrata i taj posao je planiran do polovine aprila. Zvanični rok za zavšetak izgradnje i predaju  proizvodne hale  zakupcu je 14. april 2020. godine. Previđena je izgradnja proizvodnih hala u Industrijskom parku u tri faze. Kada bude završena prva faza, uslediće izgradnja 1.600 kvadrata proizvodog i magacinskog prostora. U izgrađenom prostoru moćiće da radi oko 400 radnika. Međutim, planovi ,,Rimastera” predviđaju upošljavanje  do 1.000 radnika i zato je predviđena treća faza izgradnja proizvodne hale površine 4.000 kvadarta na lokaciji ka autoputu. Za sve tri faze obezbeđena je potrebna infrastruktira u smislu električne energije i komunalija. Šveđani su zadovoljni dosadašnjim radovima, njihovi zahtevi su veoma visoki kada je reč o energetskoj efikasnosti proizvodnih hala.  Zbog toga je rađen sistem grejanja ,,vazduh-vazduh”, specifičnsot zahteva se ogledala u tome da kada je napolju temperatura -20 stepeni u hali bez grejanja treba da bude +14. Izuzetno visoki uslovi su postavljeni pred građevince, jer je energetski pasoš ,,grin A”. Praktično uslovi rada i ekološki standardi kao u najrazvijenijim državama EU, gde je cena zakup takođe prati kvalitet izgradnje objekta. Izgradnja proizvodnog objekta vrednog preko 250 miliona dinara poverena je preduzeću “Grading”.

“Rimaster” od prošle godine proizvodi kablove za teška vozila u iznajmljenom prostoru, a nova lokacija omogućiće proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta. Investicija opštine, u do sada najveći objekat koji gradi svojim sredstvima, vraćaće se se kroz zakupninu na 7 godina, kao i porez na zarade radnika. “Rimaster” će narednom investicionom ciklusu, posle preseljenja u novi prostor, uposliti oko 200 radnika, a narednih godina do 1.000 ljudi.

Polovinom decembra svečano je potpisan ugovor o zakupu pod komercijalnim uslovima  proizvodne hale između opštine Paraćin i “Rimastera”.

Kako se najavljuje u narednim godinama oko četrdeset firmi poslovaće u Industrijskoj zoni ,,Zmič”, odnosno očekuje se otvaranje više hiljada radnih mesta u bliskoj budućnosti. Za novi blok parcela opština je nedavno završila izgradnju saobraćajnice sa svom potrebnom infrastrukturom, tako da je taj blok sada na raspolaganju potencijalnim investitorima. U budućnosti će svakako biti potrebni novi kapaciteti u električnoj energiji za nove firme, a od sledeće godine gradiće se još neke saobraćajnice za preostali blok koji, za sada, još nije otvoren. Taj blok dolazi na red za izgradnju infrastrukture kada bude prodate parcele u bloku koji je nedavno otvoren.