JAGODINA- Više Tužilaštvo iz Jagodine donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv S.M. (66) iz Buljana zbog krivičnih dela u sticaju i to k.d. nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružjem i ekskplozivnih materija, zatim k.d. napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i za nezakonit lov, saopštio je zamenik tužioca Nenad Necić. Tužilaštvo je podnelo predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom i određen mu je boravak u kući uz elektronski nadzor do 30 dana, na šta je je tužilašvo uložilo žalbu i očekuje se da Veće Višeg suda donese konačnu odluku.

-M. S se sumnjiči da je repetirao lovački karabin i uperio u pravcu službenih lica J.P ,,Srbijašume”, preteći da će pucati, nakon što su ga, u ataru sela Buljane, zatekli sa delovima ostreljene divljači i tražili mu dozvolu za lov, saopštila je nedavno policija.

Iz Šumskog gazdinstva ,,Južni Kučaj” kažu da su lovočuvari bili u redovnoj kontroli dela lovišta prema vikend naseljima, jer su to mesta gde se događaju ovakvi slučajevi.

-Lice je došlo iz dubine našeg lovišta, noseći pušku i meso divljači koju je odstrelio. Na poziv lovočuvara da se legitimiše i pokaže dozvolu za lov, on je to odbio i nastavio kretanje. Lovočuvari su ga pratili, jer ne mogu da primene mere represije, već su obavestili policiju. On se okrenuo i upozorio lovočuvare da će pucati ako nastave dalje. Lovočuvari su nastavili da ga prate za bezbednije udaljenosti i videli dvogledom da iznosi meso iz kolibe, pod pretpostavkom da je pokušao da skloni dokaze iz kolibe. Kada ga je policija upozorila da stane, osumnjičeno lice je pokušalo bekstvo, ali ubrzo savladano i uhapšeno. Izvršena je pretraga kolibe i mesta, nađeni su dokazi, odnosno meso, kao i dve puške i odelo. On je odstrelio jelensku košutu koja može da težći do 150 kilograma. Naša pretpostavka je da on odsrelio košutu i da je u nekoliko navrata prenosio meso do kolibe, rekao je direktor Nenad Jevtić.

Lovokrađa je retkost, a nikada do sada nije zabeležno da je neko pretio oružjem lovočuvarima. Sa 40 lovačkih kamera se kontroliše situacija u lovištu na površini od 25.000 hektara.