KRAGUJEVACU – Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, juče je otvorena izložba u organizaciji Centra za naučno-istraživački rad SANU, Univerziteta u Kragujevcu, Muzeja Rudničko-takovskog kraja i Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, „Mati Ana Adžić – duhovno čedo vladike Nikolaja Velimirovića“.

Povodom 120 godina od njenog rođenja i 70 godina od primanja monaškog čina, objavljen je zbornik radova „Igumanija Ana (Adžić) – oličenje posvećenosti“, u izdanju Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Istorijskog arhiva „Srednje Pomoravlje“.

U zborniku je objavljeno četrnaest radova istraživača u različitim oblastima (istorija, istorija umetnosti, pedagogija, srpski jezik), a posebno značajan doprinos dali su sveštenici i monahinje Srpske pravoslavne crkve.

Na otvaranju izložbe i promociji zbornika, govorili su Aleksandar Marušić, direktor muzeja Rudničko-takovskog kraja, Ninoslav Stanojlović, profesor istorije, prof. dr Ilijana Čutura i doc. dr Jelena Spasić.

Uživo je nastupio crkveni hor „Sveti Sava“ kojim je dirigovao đakon Ivan Antonijević.

Posetioce i mnoge ugledne zvanice među kojima je bio i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović, obasjao je svojim govorom Episkop Šumadijski Gospodin Jovan, koji je govorio o svom prvom susretu sa mati Anom u manastiru Studenica.