DESPOTOVAC- Direktorka JP ,,Resavska pećina“ Ana Nešić Bogdanović kazala je da je to preduzeće 2019. godinu završilo na značajno višem nivou u odnosu na prethodne godine, odnosno preko tri hiljade turista  je više obišlo pećinu u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

-Letnji period je kao i uvek protekao sa najvećim brojem poseta, ali ono što je zanimljivo je činjenica da ovaj lokalitet postaje u sve većoj meri zanimljiv turistima i van tog perioda, naročito za turiste iz inostranstva. Posete su organizovane u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, a među posetiocima je bilo gostiju iz Malte, koji su pred sam doček Nove godine želeli da obiđu pećinu, dok su par dana pre njih pećinu organizovano posetili i turisti iz Palestine. Ovaj trend nastavio se i u 2020. godini, pa je pećina u januaru imala veliki broj posetilaca iz Rusije, a nedavno su je obišli i gosti iz Indije, kao i studenti iz Sjedinjenih Američkih Država, istakla je ona.

Putevi su dovedeni na zadovoljavajući nivo, rekonstruisan je most na Resavi kod Strmostena. Ovaj projekat je lokalna samouprava, sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije uspešno realizovala, pa je tako i jedan od najvećih problema uspešno otklonjen. Na samom lokalitetu Resavske pećine uređen je rezervoar za otpadne vode, a kako do tamo ne postoji kanalizacija ovo je bio jedini načinda se uredi to pitanje i da je ovaj projekat realizovan uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, koje je uložilo značajna sredstva. Osim u ovom smislu,  JP „Resavska pećina“ je u prethodnoj godini napredovalo i u organizacionoj strukturi. Proširena je delatnost preduzeća, pa shodno tome, pored upravljanja zaštićenim područjima  ,,Resavska pećine“ i ,,Lisine“, Javnom preduzeću su povereni i ostali poslovi promocije lokaliteta sa područija naše opštine, te je u tom smislu javno preduzeđe dobilo nove nadležnosti.

Jedna od bitnijih obaveza u godini je i organizacija viteškog festivala „Džast aut“. Za pet godina, koliko se u Despotovcu organizuje ovaj festival, stekao je široke razmere i postao prepoznatljiv svuda u svetu. Ocenu kvaliteta predstavljaju i dve prestižne nagrade koje je festival dobio u 2019. godini, priznanje „Najbolja turistička manifestacija u funkciji promocije Srbije“  koje je dodelila Privredna komora Srbije i nagradu „Turistički cvet“ koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije.