JAGODINA- Koalicija na vlasti, koja je formirana posle lokalnih izbora 2016., u Jagodini JS-SPS-SNS nastupiće na narednim lokalnim izborima, danas je zvanično povrđeno. Politički lideri su ocenili da su dobro radili protekle četiri godine na dobrobit građana i da je logično da rezultate pretoče u ,,pobedničku” koaliciju, najavljivanjem ubedljive i velike pobede. Na prošlim izborima lista JS-SPS osvojila je 18.668 glasova ili 54 odsto, SNS 9.127 – 26 odsto, te dve liste su jedine prešle cenzus, dok su ispod cenzusa ostale liste sa ukupno, nešto manje od 6.000 glasova, a opozicija je prvi put posle 25 godina od obnavljanja parlametarizma ostala bez odbornika u Jagodini. Lideri jagodinske kolicije na vlasti, sem Demokratske stranke koja je deo sadašne vlasti preko JP Toplana ali bojkotuje izbore, računaju da će sabiranjem glasova, ali i opštom dominacijom u svim sferama, opet osvojiti blizu 28.000 glasova, možda i svih 30.000 u glavama elitnih ,,prosvetarsko/domskih” pudlica i kriminalaca iz fudbala, i ponovo biti jedini u skupštini. Međutim, smanjenjem broja odbornika na 21. u lokalnoj skupštini, kao i smanjenjem cenzusa sa 5 na 3 odsto, otvara se prostor za ostale učesnike na izborima da nikad lakše pređu cenzus i budu deo lokalnog parlamenta. Ozbiljniji poznavaoci lokalne političke scene uvereni su da koalicija JS-SPS-SNS ne može da osvoji preko 21.000. glasova i da bi sve iznad tog broja bilo veliko iznenađenje, odnosno to bi značilo da ,,opozicija” može da računa na potencijal od preko 10.000 glasova. Oni to zasnivaju na činjenici da su na prošlim izborima građani, u referendumskoj atmosferi, dali veliku podršku SNS, da tadašnja lokalna lokalna koalicija DS-LDP-ZZS-SPO, odnosno Dveri, neće na izbore ili nema ko da izađe, kao ni koalicija SDS-LS sada Narodna stranka,te da će oko 15.000 glasova koji su bili ,,protiv” JS-SPS i tražili promene biti na strani one političke opcije koja se bude predstavila kao buduća opozicija u lokalnom parlamentu.

Prema rezultatima sa prošlih izbora u Jagodini je glasalo blizu 34.000 građana sa pravom glasa, to bi značilo da lista sa preko 1.020 glasova dobija odbornika, kao i da hipotetički 11 lista sa preko 11.220 glasova može da osvoji većinu u Skupštini grada Jagodina i preuzme vlast od JS-SPS.

Da je na prošlim izborima cenzus bio 3 odsto, odbornike u skupštini bi dobili SRS, SDS-LS, Dveri, DS-LDP-ZZS-SPO, dok je Ruskom pokretu nedostajalo preko 200 glasova.