DESPOTOVAC- Poljoprivrednik Radiše Radisavljevića (49) iz Medveđe kod Despotovca pripremio je najveći kačakam u Srbiji, a verovatni i u svetu, težine 85 kilograma, prečnika 160 santimetra. Do sada je pripreman kačamak do metra na etno manifestacijama. Za nekoliko sati stotinak građana pojelo je rekordni kačamak.

 

-Bila mi je čast i zadovoljstvo da budem predsednik Komisije za merenje pripremljenog kačamaka prilikom obaranja nacionalnog rekorda, a verovatno i svetskog. Kačamak je u prečniku dugačak obimu 160 santimetra, debljine 3 santiramre i težine 85 kilograma. Do sada je Radisavljević pripremao kačamake težine oko 80 kilograma. On je izuzetan poljoprivrednik, obrađuje 65 hektara zemlje, seje žitarice i bavi se proizvodnjom nerafinisanog ulja od suncokreta. Pripremio je poseban sto pravio za rekordni kačamak, kaže profesor kuvarstva Dejan Novaković, inače predsednik Komisije.

Za pripremu kačamaka upotrebljeno je 45 kilograma projnog brašna, od žutog kukurza samlevenog na potočari, zatim 60 litara vode, kilogram soli i litar ulja.