BEOGRAD- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je javnost da je doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog sprečavanja širenja novog korona virusa covid-19. On je danas sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i premijerkom Anom Brnabić doneo odluku o tome, koji je objavljen u Službenom glasniku.

-Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, koga naša zemlja mora da pobedi. Borba pred nama je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, gradili, borba za naše roditelje, za naše starije, ali budućnost Srbije. Zatvara se život da bi smo sačuvali naše stare. Vrtići, škole i fakulteti biće zatvoreni do kraja školske godine. Predavanja će ići preko RST 3 i RTS Planeta. Imamo dupliranu potrošnju osnovnih namirnica, ali brašna imamo za 12 meseci, Privredna komora traži izvoz, nemamo problem ni sa jednim od vitalnih proizvoda.  Biće otvorene prodavnice, apoteke, obezbedićemo 38.000 maski za te potrebe. Evropska solidarnost ne postoji, to je bila bajka na papiru. Iz EU ne možemo da uvezemo medicinsku opremu, jer su zabranili izvoz. Jedini koji mogu da nam pomognu je Narodna Republika Kina. Uputio sam pismo Si Đin Pingu i nazvao bratom i prijateljem. Grantujući vekovno čelično prijateljstvo, tražili smo sve od Kine, čak i lekare. Bolnice gde se leče oboleli od virusa čuvaće vojska, policija će sprovoditi nadzor nad izolacijom, onaj ko prekrši tu naredbu dobiće odmah do 3 godine zatvora, rekao je predsednik Vučić.

On je najavio da je moguće da u naredna 72 sata bude donese naredba o zabrani napuštanja kuća i stanova, posebno na selima. Vlada Srbije doneće uredba o mera za vreme vandrednog stanja. U Srbiji je 48 lica zaraženo korona virusom.