Premijerka Srbije Ana Brnabić govoreći o situaciji sa koronavirusom u Srbiji, među problematičnim okruzima i gradovima navela Pomoravski i Ćupriju

Polako vidimo svetlo na kraju tunela, naziremo kraj epidemije. Hvala svima koji su poštovali mere, koliko god bile restriktivne, one su neophodne. Sutra završavamo šestu i počinjemo sedmu nedelju, uspeli smo da održimo stvari pod kontrolom što je ogroman uspeh za našu zemlju. Ponosim se svojom zemljom, zdravstvenim sistemom, zdravstenim radnicima, predsednikom, Vladom i građanima. Nadomak smo da ovo izguramo, a onda se okrećemo ekonomskim izazovima.  Nišavski, Toplički, Pomoravski i Braničevski okruzi nam još prave problem, veliki broj ljudi je tamo došao iz inostranstva, nisu shvatali ozbiljno mere, šetali su. Niš, Aleksinac, Požarevac, Ćuprija su nam problem, sada fokusiramo naše snage na ta četiri grada da suzbijemo koronavirus tamo. Broj novozaraženih raste kako raste broj testiranja, danas smo imali maksimalan broj testiranih 2880, prešli smo tu cifru od 2500 testiranih rekla je Branbić.

Epidemiolog Predrag Kon je danas među žarištima koronavirusa u Srbiji naveo Ćupriju i Paraćin.

– Sada uočavamo da nije to ravnomerno raspoređeno u Srbiji. Negde se epidemija gasi, u Vojvodini i Beogradu se ozbiljno smanjuje, a povećalo se u okolini Niša, dakle, to su Paraćin, Ćuprija, Leskovac. Sveukupno gledano i to počinje polako da jenjava. Previše je rano sada govoriti. Ovaj eksces u Nišu u geronotološkom centru naglo je pogoršao rezultate. Ako izuzmemo to, situacija je očekivana – kaže Kon.

Ministar dr Zlatibor Lončar je danas, odgovarajući na pitanje N1 hoće li snositi posledice direktori klinika u kojima je masovno ušla zaraza, poput Ćuprije i Dedinja, rekao da će odgovarati svako za koga se utvrdi da je odgovoran za to.

-Imali smo izbor da zaustavimo tu zdravstvenu ustanovu, bolnicu i da vodimo istragu, ali onda ne bi mogli da budu zbrinuti pacijenti. Mi smo se opredelili za drugi način, da u najkraćem roku osposobimo ustanovu sa postojećim kadrom, da lečimo pacijente i spasavamo ljudske živote. To podrazumeva testiranje, dezinfekciju prostora i preraspodelu lekara sa drugih mesta, rekao je Lončar.