Danas se slavi drugi dan Vaskrsa, za pravoslavne vernike koji slave po Julijanskom kalendaru, ali ovogodišnji Vaskršnji ponedeljak je mnogo drugačiji nego inače

Na veliku žalost vernika u Srbiji, zbog aktulelne situacije sa epidemijom koronavirusa, ovaj dan ćete morati da provedete u svojoj kući i bez okupljanja!

Vaskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja.To je, takođe dan kada se praktikuju razni običaji bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

Iako je običaj da se danas nastavljaju gozbe i veselja, dočekuju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji ili rodbina iz udaljenijih krajeva, ovaj običaj nećete moći da upražnjavate ove godine!

Prema tradiciji svaki gost bi dobijao obojeno jaje, a u mnogim mestima bi se organizovale litije.

U manastiru Hilandar po završenoj službi rano ujutru monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice i laganim hodom u povorci, uz poj tropara Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a potom se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

Inače, sutrašnji Vaskršnji utorak, prema narodnom verovanju, predstavlja jedini dobar utorak u godini. Stariji ljudi veruju da će godina biti izuzetno rodna ako je u sredu nebo zvezdano.