RESAVICA- Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja ,,Resavica” Marko Vuković potvrdio je da svih devet jamskih rudnika uglja u Srbiji od danas rade punim kapacitetom, posle kraćeg perioda, kada je u rudnicima ,,Soko” i ,,Lubnica” obavljano testiranje rudara na koronavirus i kada su ti rudnici radili sa smanjenim kapacitetom.

– Rudnici nisu prestajali sa proizvodnjom tokom vanrednog stanja, jer je proizvodnja devet jamskih rudnika uglja od posebnog značaja za Srbiju, rudnici ,,Soko” i ,,Lubnica” su radili poslednjih dana sa smanjenim kapcitetom jer je obavljano testiranje rudara na korona virus. Danas smo nastavili proizvodnju punim kapacitetom, rekao Vuković.

Rudnici ,,Resavice” su od početka vanrednog stanja primenjivali sve mere zaštite rudara koje su preporučene iz Kriznog štaba Vlade Srbije.

-Rudari i svi zaposleni dobili su zaštitnu opremu u vidu trajnih maski za više upotreba, obavezno je nošenje. Pored toga, rudnici primenjuju i dodatne mere kao što je merenje temperature prilikom dolaska na posao i vrši se dezinfekcija ruku alkoloholom. Rudnici će takve mere zadržati i posle ukidanja vanrednog stanja. Kada dođu na posao sa maskama, zaposleni dezinfikuju ruke, rudari se presvlače u grupama i prozivaju u grupama, tako odlaze do radnog mesta. Grupe imaju maksimalno 4 rudara. To je veoma težak posao, zahteva maksimalnu psihofizičku spremnost, svakodnevno je glava u torbi, ističe Vuković.

U rudnicima je prisutan manuelnu rad za razliku od pre 30 godina kada je bilo mehanizacije.

– Da se nije dogodila pandemija koronom rudnici ,,Resavice” bi ušli u realizaciju ugovora o nabavci mašina za kopanje uglja, reč je Češkom kreditu u visini od 10 miliona evra. To je prvo ulaganje u rudnike posle 30 godina i očekujemo da ćemo ubrzo posle ukidanja vanrednog stanja početi realizaciju. To će značiti uvođenje savremene tehnilogije, povećanje kapaciteta i drastično povećanje bezbednosti i zaštite rudara, kao i humanizacija rada.  Zahvaljujući razumevanju predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbiji, prepoznata je budućnost u jamskim rudnicima uglja, odnosno država više ne vodi politiku zatvaranja rudnika nego investiranja i otvaranja novih kapaciteta, naglasio je Vuković i dodao da je Vlada Srbije  platila povezivanje radnog staža rudara za period 2011. do 2012. godine i isplatila je zaostalu razliku za smenski rad u visini od 1,5 milijardi dinara nastalu do 2012. godine.