Narodna skupština Srbije u sredu uveče ukinula je vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog pandemije korona virusa. Za ovu odluku glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Noćas je poslednji policijski čas do 5 ujutru u četvrtak 7. maja. Ukinuta je zabtarna kretanja starijima od 65 godina, više od 20 lica ne mogu da okupe na jednom mestu, preporuka je socijalna distanca i primena mera zaštite, odnosno maske i rukavice, i pranja ruku.

Poslanici su podržali predlog da ova odluka stupi na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština je većinom glasova prihvatila Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Srbije.

Vanredno stanje uvedeno je u Srbiji 15. marta zbog pandemije korona virusa, a u toj odluci nije učestvovala Skupština Srbije.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da odluka o uvođenju vanrednog stanja, koje je uvedeno uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika Republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome “nije bila bahato ponašanje već odgovorno”.

Prethodno je, na samom početku sednice posvećene ukidanju vanrednog stanja, skupštinsko obezbeđenje iznelo iz sale poslanika Boška Obradovića, lidera opozicionog pokreta Dveri, koji je ušao u salu duvajući u pištaljku i uzvikujući „dole Vučić“ i „dole Vlada“. Predsednica Palramenta Maja Gojković je opomenula Obradovića, a potom ga isključila sa sednice, pozivajući