SVILAJNAC- Srednja škola “Svilajnac” orijentiše se prema zahtevima privrede i interesovanjima budućih učenika i zato ima nove i moderne obrazovne profile i u školskoj 2020/21. godine vrši upis učenika u sledeće obrazovne profile: u trogodišnjem trajanju: BRAVAR- ZAVARIVAČ – 15 učenika i INDUSTRIJSKI MEHANIČAR – 15 učenika, POSLASTIČAR – 15 učenika; KONOBAR – 15 učenika. U četvorogodišnjem trajanju:  GIMNAZIJA (OPŠTI TIP) – 30 učenika i novi smer od ove školske godine- TEHNIČAR MEHATRONIKE – 30 učenika.

U školskoj 2020/21. Srednja škola „Svilajnac“ upisuje prvu generaciju budućih TEHNIČARA MEHATRONIKE.  Mehatronika je interdisciplinarno područje koje povezuje znanja iz elektronike, mašinstva i računarstva. Mehatroničari su najfleksibilniji, najspremniji i dobro obučeni stručnjaci budućnosti, traženi na tržištu rada, kako kod nas, tako i u svetu. Velika je potražnja za stručnjacima iz ove oblasti u fabrikama koje rade na teritoriji Svilajnca, i u novootvorenim firmama, na čiji zahtev se i otvara ovo odeljenje. Učenici tokom četiri godine stiču znanja u Školi, ali budući da je reč o dualnom profilu, praktična nastava će se odvijati u kompanijama na području Svilajnca koje su zainteresovane za ovaj kadar Vossloh-Schwabe , domaći Alfa Technics  i još tri kompanije iz oblasti elektronike koje počinju sa radom u Svilajncu i to: HDT D&P – Hoover Dam Technology Development & Production d.o.o. (Nemačka), A2000 Industrie-Elektronik GmbH (Nemačka), i svetski poznati brend- švajcarsku kompaniju Regent kao i  italijanski Ariston – S.H.E. Superior Heating Elements d.o.o. koji je počeo sa radom prošle godine

Budući BRAVARI-ZAVARIVAČI i INDUSTRIJSKI MEHANIČARI (dualno obrazovanje) zanat peku ne samo u školskim klupama i učionicama nego i u fabrikama. Jedan deo školovanja odvija se u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa školom. Praktična nastava u kompanijama realizuje se na savremenim mašinama uključivanjem učenika u proces rada i uz podršku mentora i instruktora. Kompanije obezbeđuju profesionalnu praksu, novčanu nadoknadu, plaćene putne troškove i mogućnost zaposlenja posle završene škole. Kompanije u kojima bravari-zavarivači stiču znanja i uče kroz rad su: A&D WOOD, Termoelektrana Morava, Alfatehnics, a industrijski mehaničari u kompaniji Vossloh-Schwabe i Evrometalu. Prva generacija učenika ova dva profila završava trogodišnje obrazovanje ove godine, i u najavi je i potpisivanje prvih ugovora o radu između učenika i firmi u kojima su sticali znanja.

Za sve učenike Škola pruža odlične uslove za učenje i boravak u objektima koji su renovirani, osavremenjeni i opremljeni specijalizovanim kabinetima za stručne predmete. Takođe, u toku je izgradnja nove fiskulturne sale, pa će prva generacija učenika od septembra nastavu fizičkog izvoditi u novim prostorijama.

U Školi rade stručnjaci spremni da se posvete svakom učeniku ponaosob i nastavu prilagode savremenim pedagoškim zahtevima.

Opština Svilajnac poslednjih deset godina važi za privrednog lidera u Pomoravskom okrugu. Kompanije koje su u poslednjih 10 godina pokrenule proizvodnju na teritoriji opštine Svilajnac zapošljavaju veliki broj radnika i taj broj neprestano raste. Zahvaljujući čestom proširenju kapaciteta, sem kvalifikovanih radnika, svilajnački investitori imaju značajnu potražnju stručnog i visoko obrazovanog kadra.