PARAĆIN- Povodom obaveštenja koje se pojavilo na društvenoj mreži i pominjanja ustanove Centar za socijalni rad „Paraćin“ u vezi podele paketa za Romsku populaciju u ponedeljak 18. maja vd direktora Slavica Ristić  je uputila demant

– Centar za socijalni rad „Paraćin“ ne organizuje i ne obavlja podelu humanitarnih paketa za Romsku populaciju. Na zahtev Crvenog krsta Paraćin, koji je i organizator ove podele, Centar za socijalni rad je dao svog predstavnika u radu Komisije, kako bi pomogao na osnovu evidencije koje poseduje u sačinjavanju spiskova za podelu paketa. Za sve dalje informacije o podeli nadležan je Crveni krst Paraćin. Ovaj demanti je sačinjen sa ciljem da obavestimo naše korisnike da Centar za socijalni rad „Paraćin“ u Paraćinu ne organizuje podelu humanitarnih paketa za Romsku populaciju, stoji u saopštenju tog Centra.

Iz Crvenog krsta u Paraćinu podeliće pakete ugroženim romskim porodicama. Demantovani su navodi da pomoć deli romsko udruženje, već da se isključivo radi o paketima hrane i higijene koje je obezbedio Crveni krst u Paraćinu.

-U toku nedelje počeće podela paketa hrane i higijene za socijalno najugroženije Rome u Paraćinu. Pakete deli Crveni krst Paraćin bez učešća bilo kog udruženja. Spisak korisnika je napravljen u saradnji sa opštinom i Centrom za socijalni rad. Video sam objavu romskog Udruženja o podeli paketa i to ne bih komentarisao. Jasno sam rekao ko je donator i da Crveni krst stoji iza toga, rekao je sekretar Crvenog krsta Zoran Islamović

,,KUPOVINA” GLASOVA ROMA?

Na društvenim mrežama članica Srpske napredne stranke u Paraćinu Živadinka Dinka Đorđević otvoreno i javno je novac iz torbe delila Romima u ovom gradu po 2.500 dinara, navodno kao jednokratnu pomoć pred Đurđevdan. Ona u uključenjima uživo na drštvenim mrežama insistirala da je novac donacija Udruženja Roma „Đurđevdan“ a čovek koji snima sugeriše Romima da naglase da zahvaljuju Dinki i romskom udruženju,a ne nekoj političkoj stranci. Romi potpisuju da su novac primili i ostavljaju podatake iz lične karte, na snimcima se vidi kako nose svoje legitimacije. Ova naprednjakinja postavila je veliki broj snimaka i sudeći po onome što je moglo da se vidi, podeljeno je više od hiljadu evra uživo pa se logično postavlja pitanje odakle jednom romskom udruženju taj novac. Podsećanja radi, Živadinka Đorđević je pre samo tri meseca preletela u SNS kada je dojučerašnje partijske partnere zamenila naprednjacima i rekla uz suze, da iz ličnih razloga, pošto su joj, kako je rekla, „udarili na porodicu“ i to „opasni ljudi iz Beograda“, „koji su tu u Paraćinu“, „iza kojih stoji država“, a zbog poslova ili aktivnosti kojima se bave neki članovi njene porodice mora da prekine saradnju sa lokalnom samoupravom i pristupi SNS. Živadinku Đorđević mediji nisu uspeli da pitaju u čije ime je Romima delila novac, ko su ti donatori, na osnovu čega deli keš po kućama I okuplja Rome u svom dvorištu da potpisuju imenom prezimenom i matičnim brojem da su novac uzeli, jer se nije javljala na telefon. Neki od njih kažu da im je obećan drugi deo novca posle izbora, ali to nikako neće da kažu javno.

Inače, davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, koje često nazivamo ,kupovinom glasova”, je krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, te se krivična prijava protiv onoga za koga smatrate da je ovo delo učinio može podneti nadležnom javnom tužilaštvu, a to je Osnovno javno tužilaštvo na teritoriji na kojoj je ovo delo učinjeno. Ukoliko se prijava podnese policiji ili tužilaštvu koje nije nadležno, oni su dužni da tu prijavu proslede nadležnom tužilaštvu.