JAGODINA- Na jagodinskom groblju danas sahranjenja Valerija Živković, psiholog u OŠ Rada Miljković. Ona je ostavila dubok trag u srpskoj prosveti, porukama na društvenim mrežama od nje su se oprostile koleginice…

-Otišla je na večni put, naša neumorna,vesela,snažna,dosledna,posvećena i… Valerija Živković. Nekad nam je objašnjavala da su joj koferi za put uvek spremni. Odlazila je i vraćala se u Jagodinu, među nas, da prenese sve najbolje što bi upila, družeći se sa prosvetnom elitom u zemlji i svetu. Bila je pionir u mnogim stvarima, u koje na početku baš nismo mnogo verovali. Lako nas je sve uverila, da je ono što zna da možemo, prava stvar za naše đake i za nas lično. Zbog svakog velikog U, kad kaže učitelj, želimo da se zahvalimo na satima prijatnih okupljanja, podršci i vraćanju vere u izabrani poziv. ♥️Svi smo je zvali Vali, I večito će da fali. Savet, poljubac, podrška, vera.   Svi smo je zvali Vali.

Valerija Živković –žena bez vremena za sva vremena

Ovog maja napustila nas je velika žena, veliki čovek, veliki borac za DOBRO. Slobodnog duha, pronicljiva, vesela kad je teško, rešavala je sve probleme sa lakoćom i jednostavnošću.

Psiholog svakom svojom ćelijom i uvek spremna za velika dela i jednostavna rešenja. Njen itegritet mnogo puta je stavljan na teške ispite, nikada nije ni okrnjen zahvanjujući velikom znanju, širokom obrazovanju i razumevanju suštine vremena u kome živimo. Radoznalost je pokretala na velika dela. Svojom dalekovidošću pronalazila je nova rešenja, nove mogućnosti da se ide napred i napred, a sve to u službi dece i škole.

Ona je čovek škole, duboko svesna da škola ne može dalje bez obrazovanih učitelja i nastavnika. Marljivo je sadila seme znanja među kolegama, učiteljima , nastavnicima profesorima i svojim učenicima. Sve nas je povezivala lakoćom veselošću i prirodnom vedrinom. Povezivala je u jedno, različite institucije, znanja i ljude videći u svemu napredak i revoluciju koja može da promeni naše poglede na svet. Donosila je i sadila novo znanje iz različitih sfera i institucionalnih lestvica. Sa lakoćom je otvarala vrta Ministarstva prosvete, UNICEF – a, Giz – a…i sve to prenosila nama kako bi podigla nivo svesnosti.

Nismo baš uvek mogli da je razumemo i shvatimo. Išla je ispred svih i utirala nove puteve i poglede na psihologiju i školu. Predana porodici , odana  supruga, požrtvovana majka svojoj dala im je ono najvrednije LjUBAV.

Otišla je u svetlost pokazavši nam put. Ostavila dubok profesionalni trag i postavila na zadatke koje treba rešiti i pretočiti u delo. Uspomena ne bledi kad je utisnuta u sćenje i srce ljubavlju.

,,Ode Vali danas u svetlost da nam s one strane”

Mislim o tome šta znači ime Valerija? Znači ona koja je jaka – od latinskog valerijanus. Uvek su nas učili da znamo šta reči znače. Mislim koliko je bila jaka Vali moja koleginica sa studija , koliko je bila vesela, kreativna, marljiva, a tek jaka, jaka….Ode Vali danas u svetlost da nam s one strane pomaže u ovim vremenima kad je svaki dan teži od prethodnog, kad nema ko da se smeje onako odistinski iz srca.Praznina , tuga velika ko Sibir sa sve brezama.A boli i boli ..mnogo boli.Nas dve na filozofskom  vucaramo se onako studentski , ona iz Miletića ja iz Svetozareva.Kao fleševi svetle uspomene : ona bez majke, ja bez oca….Druženja, borbe, pomaganja prepirke…sve sve  što rade drugarice. I ode mi drugarica…ode u svetlost .Znam da će tamo.Mnogo je učinila za sve nas …Mnogo…a rupa velika …