PARAĆIN- Dodatnim radovima biće kompletiran glavni cevovod u Paraćinu od Izvora do rezervoara na Karađorđevom Brdu, a dužina će biti blizu 15 kilometara, prvobitno je projektovano 9,7 kilometra. Ušteda, prilikom  realizacije projekta, od oko 600 hiljada evra ,omogućila je dodatne radove, a Paraćinci će dobiti vodovod za 21. vek i bezbedno vodosnabdevanje narednih nekoliko decenija.
Buster stanica na Karađorđevom Brdu,  koja je izgrađena u sklopu izgradnje novog cevovoda, od izvorišta Gorunje  u dužini od 2 kilometra prema glavnom rezervoaru, tokom vikenda je uspešno testirana. Ona će omogućiti da se voda iz dopunskih bunara cevovododom transportuje do glavnog rezervoara, na Karađorđevom brdu, u cilju podizanja zaliha vode koja se dalje distribuira gradu. Ovakav način stvaranja dodatnih rezervi vode zaživeće već za nedelju dana, čim budu završeni još neki manji radovi.

– Novi cevovod iz pravca Gorunja može da izdrži pritisaka od 16 bara. Nova buster stanica služiće  u trenutku kada imamo manji dotok vode iz pravca Izvora, kada se uključe bunari iz Gorunja, da se višak vode u noćnim satima skladišti u rezervoar i tako obezbedi voda u uslovima povećane potrošnje, kaže direktor paraćinskog ,,Vodovoda” Nebojša Simić.

Ovo je deo projekta za vodosnabdevanje koji se realizuje u okviru kredita Nemačke razvojne banke – KFW banke u vrednosti 3,45 miliona evra, od čega je 30 odsto grant. Uporedo se obavlja izgradnja novog glavnog cevodovoda od Izvora prema Davidovcu u dužini od 9,7 kilometra.

– Ostalo je da se uradi još 400 metara glavnog cevodovoda i Skada informacioni sistem. Iz čitavog projekta preostaće oko 600.000 evra i u toku je projektovanje od Davidovca, gde je bilo predviđeno spajanje, do rezervoara na Karađorđevom Brdu. Sredstva će biti dovoljna za kompletiranje glavnog cevovoda od izvorišta do rezervoara, ističe Simić.

Uporedo je rekonstruisana sekundrana vodovodna mreža u više ulica, nabavljena savremena mehanizacija za polaganje cevi u ulicama.