JAGODINA- Na blagdan Svetog Leopolda Mandića u Jagodini je svečano proslavljen zaštitnik župe. Proslavi Crkvenoga goda prethodila je duhovna obnova od nedelje do svečeva blagdana, koju je vodio domaći župnik prečasni Ivan Poleto. Na sam dan Leopoldova, u drugačijim okolnostima zbog mera propisanih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19, sveta misa služena je u samoj kapelici, dok su se, uz pridržavanje mera socijalne distance, vernici i hodočasnici okupili na terasi gde su se pomolili i zatražiti blagoslov Sveca milosrđa i zaštitnika od bolesti karcinoma.

Svečanu svetu misu predvodio je monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, u koncelebraciji sa svećenicima Beogradske nadbiskupije: župnikom domaćinom prečasnim Ivanom Poletom, kancelarom Beogradske nadbiskupije, prečasnim Markom Troštom, dekanom Niškog dekanata i župnikom u Nišu i Aleksincu, prečasnim fra Ilijom Alandžakom, dekanom beogradskim i župnikom Župe sv. Ante u Beogradu, vlč. Stjepanom Vinojčićem, župnikom u Kragujevcu, vlč. Antunom Kragolom, župnikom u Kraljevu, vlč. Marijanom Lindićem, župnikom u Boru i Zaječaru, vlč. Antonom Pernatom, župnikom u Smederevu, vlč. Mihaelom Sokolom, nadbiskupovim tajnikom, te sa svečarom i dugogodišnjim generalnim vikarom fra Leopoldom Rochmesom. Na početku euharistijskog slavlja prečasni Poleto je svima požele dobrodošlicu, posebno se zahvalivši nadbiskupu i čestitajući fra Leopoldu njegov imendan, uručivši im košarice ukrašene cvijećem. Poseban pozdrav i dobrodošlicu župnik domaćin uputio je hodočasnicima iz Beograda, Ćuprije, Paraćina i Kruševca, rekavši: »Danas nas je u ovom slavlju našeg nebeskog zaštitnika sv. Leopolda okupio jedan divan znak vjere: tako malen rastom, a tako velik svetac…«

»Kolike li plodnosti u životu skrivenom s Kristom u Bogu, da se poslužimo riječima velikoga apostola Pavla«, istaknuo je nadbiskup mons. Hočevar. »Sam Bog zna koliko je za tih četrdeset godina provedenih u polumračnoj sobici – ispovjedaonici, u duše ljudi unio svjetla Božje ljubavi i milosrđa. Kolikima je doneo Božje oproštenje i nadu pomirivši ih s Bogom! Kolikima je otvorio oči da u svome životu upoznaju i prepoznaju Boga koji je ljubav!

prečasni Ivan Poleto