JAGODINA- Ne mislim da Više javno tužilaštvo u Jagodini opstruiše istragu, ali izgleda kao da su dosegli neki limit i da nisu u mogućnosti da naprave novi iskorak.

To kaže za Danas Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara povodom inicijative ovog tela da se istraga ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, prebaci u beogradskog Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Komisija je pre dva dana izdala saopštenje u kojem je ponovo iznela zahtev da se istraga prebaci u Specijalno tužilaštvo, podsećajući da to čine već dve godine, otkako su došli do izvesnih saznanja o okolnostima koje su prethodile Pantićevom ubistvu.

– Članovi Radne grupe MUP-a koja radi u saradnji sa BIA, a koju vodi inspektor Dragan Kecman došli su do podataka o motivu ubistva koje je imalo za cilj da spreči pisanja našeg kolege Milana Pantića o pljačkaškoj privatizaciji za koju je kasnije utvrđeno, i ti podaci su javni, da je uključivala kriminalne radnje iz samog vrha tadašnje vlasti, ističe Matić.

Neobjašnjivo je, dodaje on, zašto je istražni sudija na predlog tužilaštva doneo rešenje kojim se ova istraga obustavlja 2010. godine.

Prema njegovim rečima, tri godine kasnije, napravljena je dopuna izveštaja sa jasnim svedočenjem i dodatnom dokumentacijom. Više javno tužilaštvo prosledilo je ovu dopunu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

– Ovo tužilaštvo ima nadležnost jer je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi. A u ovom slučaju imamo kriminal u samom vrhu države, korupciju, ubistvo novinara… Sve zajedno i danas su to ogromni problemi društva, a posebno nekažnjivost ubistva novinara i korupcija. Sve to jako opterećuje demokratske procese, navodi Matić.

On dodaje da je Komisija više puta inicirala da TOK preuzme preuzme slučaj, ali nije bilo razumevanja „jednostavne činjenice da je neophodno učiniti sve što je moguće da se do kraja istraži ubistvo novinara“. Matić naglašava da bi i Više tužilaštvo u Jagodini moralo da bude uključeno u rad Specijalnog tužilaštva ako bi ovi pristali da preuzmu istragu.

– U dva navrata predstavnici Komisije i radne grupe su razgovarali sa predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal, a ja sam jednom o tome razgovarao i u Republičkom tužilaštvu. Oba puta kao razlog predstavljano je da nema dovoljno materijalnih dokaza, ističe Matić.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara napominje da je njegovo lično uverenje da je obaveza Tužilaštva za organizovani kriminal da istraži očiglednu korupciju i pljačkašku privatizaciju do kraja, čak i ako im u ovom trenutku izgleda da nema materijalnih dokaza.

– Njihova obaveza je da rade na prikupljanju materijalnih dokaza na načine koje im zakon omogućava, jer je zbog toga i osnovano ovo tužilaštvo sa posebnim ovlašćenjima i načinima rada, zaključuje Matić.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu njegove zgrade u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Tužilaštvo: Saslušano 17 svedoka

U postupku prikupljanja dokaza radi pronalaska izvršioca krivičnog dela ubistva novinara Milana Pantića, kao i motiva za izvršenje navedenog krivičnog dela, Više javno tužilaštvo u Jagodini je 30. januara 2018. godine, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatog učinioca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo, rečeno je Danasu u ovom tužilaštvu.

– Nakon donete naredbe o sprovođenju istrage, saslušano je 17 svedoka za koje se pretpostavljalo da bi mogli da imaju izvesna saznanja o ovom krivičnom delu i formirano je ukupno 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, predviđenih Zakonikom o krivičnom postupku, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći, navode iz tužilaštva. Kako dodaju, u saradnji sa Policijskom upravom u Jagodini kao i radnom grupom Direkcije policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, nastavljeno je prikupljanje dokaza radi rasvetljavanja svih okolnosti izvršenja ovog teškog i društveno naročito opasnog krivičnog dela.