JAGODINA- U industrijskoj zoni u Jagodini danas je postavljen kamen temeljac za fabriku austrijske kompanije „Šibel“, koja se bavi elektro i mašinskom proizvodnjom, proizvodi aktuatore ili pretvornike i snabdeva rafinerije i nuklearne elektrane širom sveta.

-Pre 11 godina ovde je bilo močvarno zemljište gde su poljoprivrednici uzimali zemlju u zakup i zbog velike količine vode svake druge godine su ubirali plodove. Tada niko nije verovao da će se ova močvara pretvoriti u industrijsku zonu. Mi smo krenuli u obilazak investitora i uspeli smo da ih dovedemo u Jagodinu u konkurenciji ostalih balkanskih zemalja. Danas ovde radi veliki broj fabrika, posebno iz Italije, koje zapošljavaju 1500 radnika i za to se ova ulica i zove Italijanska ulica. Nekada je patriotizam bio nešto drugo, a danas za mene je patriotizam kada se zaposli i jedan radnik, rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

-Danas postavljamo kamen temeljac za fabriku „Šibel“, sa čijim vlasnikom, Klausom Šibelom sam decembra prošle godine, u sedištu te kompanije u Beču, dogovorio da investiraju u Jagodini. Tada mi je Klaus Šibel rekao da oni kreću u dve velike investicije, jedna je u Beču, a druga u Jagodini. Oni će u prvoj fazi u Jagodini zaposliti 25 radnika, u drugoj će imati 50 i u trećoj fazi ukupno 100 radnika. Kompanija „Šibel“ je potpuno automatizovana sa najnovijom tehnologijom i izvozi svoje proizvode u 30 zemalja širom sveta. Preko puta ove fabrike, u halu od 6000 kvadrata u ponedeljak stižu prve mašine nemačke kompanije „Fišer“, koja proizvodi auspuhe za BMW i šrafovsku robu i oni će zaposliti 300 radnika, a do kraja godine još dve kompanije počeće izgradnju svojih fabrika u Jagodini. Nastavljamo istim tempom i u narednom periodu i naš cilj je da se zaposle svi koji žele da rade“, istakao je Marković. Postavljanju kamena temeljca u jagodinskoj industrijskoj zoni, prisustvovali su i direktor austrijske kompanije „Šibel“ u Jagodini Gvozden Dželatović, načelnik Pomoravskog okruga i predsednik SPS za Jagodinu Goran Milosavljević, predsednik Gradskog odbora SNS u Jagodini Nikola Radosavljević i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.