PARAĆIN- Na Međunarodnom OPEN turniru “Paraćin 2020” učestvovalo je 100 igrača iz 12 zemalja.
U veoma specifičnim uslovima za organizaciju može se reći da je takmičenje uspešno okončano.
Organizatori su preduzeli sve neophodne preventivne mere kako bi svi igrači i tehnička lica festivala bili bezbedni pa nije bilo nikakvih problema.

Prvi favorit velemajstor iz Italije Pier Luigi Basso opravdao je ulogu prvog favorita i sa 8 poena iz 9 partija ubedljivo je osvojio prvo mesto.
Mladi Indijac IM Leon Luke Mendonca,koji privremeno boravi u Budimpešti, zauzeo je drugo mesto sa 7 poena i zbog male formalnosti mu je izmakla i prva velemajstorska norma.
Na doebi od 3-7. mesta našlo se 5 igrača sa po 6,5 poena, a pehar za 3. mesto odneo je velemajstor iz Holandije Ernst Sipke.
Najbolji predstavnik Srbije bio je IM Miloje Ratković na 4. mestu.

Osam najboljih dobili su skromne novčane nagrade, a nagrađena je i najbolja šahistkinja Viktoria Radeva (Bugarska), kao i 6 najboljih igrača po rejting grupama do 2300, 2200, 2100, 2000, 1900 i 1800 poena.

Nagrade najboljima uručili su Radoje Marinković, direktor Festivala i Aljoša Gligorijević, director TO Paraćin.

Organizatori međunarodnog šahovskog festivala u Paraćinu odneli su još jednu pobedu. U teškim okolnostima uspeli su da ne prekidaju tradiciju i da pokažu celom svetu da se uz veliku volju i odgovoran pristup i u ova teška vremena mogu organizovati šahovski turniri na klasičan način.