Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, da se “nešto čudno” dešava svuda u regionu jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

– Ja se nadam da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom – rekao je Vučić za RTS. Ruski portal Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, uz odobrenje kancelarke Angele Merkel. Vučić je večeras rekao da je od Vojno-obaveštajne agencije tražio podatke čim je video vest na Sputnjiku.

– Ne mislim, mada ne isključujem da će dobijati tenkove “leopard”, ne isključujem mogućnost i naše službe kažu da je moguće da će dobiti oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i helikoptera i niskoletećih aviona, što je poznato nemačko oružje, kao i puške G-36 – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će srpska namenska industrija ponovo dobiti ogromnu podršku države, kao i da je Srbija nabavila belgijske “skar” puške, da se unapređuje modularna puška u Kragujevcu… “Nešto se čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu”, rekao je Vučić. Komentarišući to što nemački zakoni zabranjuju da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO, Vučić je napomenuo da Srbija pre nekoliko godina nije mogla da dobije od Nemačke hekler i koh puške i da se zato opredelila za belgijsku pušku, koja je takođe fantastična. Kaže da je danas dobio izveštaje za kompletan region od predstavnika Vojske Srbije i da se iznenadio kada je to video, jer dva i po meseca nije gledao te izveštaje. Kako kaže, Srbija zaostaje za Hrvatskom kad je reč o oklopnim točkašima i da će zato napraviti najveću narudžbinu od domaće industrije za Lazara i Miloša i remontovanje pešadijskih vozila. Dodao je i da Srbija ima svojih prednosti, o kojima ne bi govorio. Vučić je rekao da postoji ogroman problem sa obukama i dodatnim naoružavanjem takozvane kosovske vojske, ali je poručio da će Srbija biti zaštićena. Poručio je i namenskoj industriji da će ponovo dobiti ogromnu podršku države Srbije i da “treba da se uozbilje”.

Vučić je naveo i da je to što su Amerikanci u jednom trenutku najavili da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na KiM dovelo do toga da pojedini NATO partneri žele da ulažu više u podršku kosovskoj vojsci nego ranije.

– To samo izaziva neizvesnost i nesigurnost, ali mi ćemo biti u stanju da sačuvamo sebe, zemlju i narod”, rekao je Vučić.

NOVE EKONOMSKE MERE

– Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat “Moja prva plata”, najavio je predsednik nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

Vučić je kazao i da je sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

Ističe da država ima dovoljno sredstava da “sipa”, i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

– Daćemo za dva meseca, za jul i avgust, po 60 odsto od minimalca za sve njihove radnike. Tri meseca smo privredi isplatili pun minimalac, još dva meseca isplaćujemo po 60 odsto – rekao je Vučić.

Kaže da će država odložiti najmanje još jedan mesec plaćanje poreza i doprnosa, iako će to, ističe, državu koštati 300 miliona evra.

Vučić je najavio da uskoro kreće projekat “Moja prva plata”, koji podrazumeva da će država devet meseci placati preduzetniku 20. 000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24. 000 dinara.

Vučić ističe da je cilj da državane ne pređe nivo javnog duga 60 ili 61 odsto od BDP-a i dodao da su ove mere donete tako da ne ugroze naš javni dug.