SOKO BANJA- Teolog Miloš Stojković izjavio je u Soko Banji da je pretvaranje najznačajnije pravoslanve svetinje Svete Sofije u džamiju uvreda za pravoslavne hrišćane i da Srbija iz toga mora da nauče kako da odbrani svetinje u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, jer su posledice oduzimanje manastira SPC ili pretvaranje u muzuje ili džamije.

– Reč je o ispunjenju obećenja predsednika Truske Redžepa Taipa Erdogana, koji je prošle godine u vreme lokalnih izbora najavio da će opet pretvoriti Svetu Sofiju, najznačajniji prvoslavni spomenik, u džamiju. Pridružio bi poruci vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji rekao je to produbljivanje razdora među ljudima u svetu, pogotovu kada vlada pošast korone u čitavom svetu, da nije bilo ni mesto ni vreme za takvu odluku. To je još jedan istorijski šamar za 300 miliona pravoslavnih vernika u svetu, kao i Vaseljensku Patrijašiju i patrijarha. Poznato je da je Sveta Sofija bila džamija pa je pretvorena u muzej koji je bio otvoren za sve i hrišćane i muslimane, rekao je Stojković.

On je istakao da će dodatno će u svetu među ljudima doći do razdora, te da je grčka dijaspora je jaka u svetu i da će se suprotstaviti toj odluci.

– Doći će do razdora, ali i ostali pravoslavni narodi se neće složiti sa tim. U odluci stoji da svakoga dana kada se služe muslumanske službe da pravoslavne freske i ikone moraju biti prekrivene zavesama sa islamskim znacima. To je šamar za sve pravoslavne hrišćane, velika uvreda, jer istorija ne pamti da su freske i ikone bile prekrivane na takav način, objašnjava Stojković.

Turska je dobila podršku Rusije za sprovođenje ove odluke, što je dodatno iznenadilo pravoslavni svet.

-Nažalost Erodgan je dobio podršku države Rusije i tu se pokazalo da nisu uvek pravi prijatelji, nego prijatelji shodno svojim  interesima, ako se interesi poklapaju onda su oni uz nas u suprotnom nisu uz nas. Nažalost odluka Rusa je presedan, zbog tog postupka treba konsultovati Rusku pravoslavnu crkvu i zatražiti njeno mišljenje, kao i da zauzme stav po tom pitanju, naveo je Stojković i uputio poruku pravoslavnim vernicima u Srbiji.

-Poruka mnogih duhovnika i monaha u Srbiji je da Erdoganovu odluku shvatimo kao nauk vezano za Crnu Goru, jer isto to ili slično sačekaće Cetinjski manastir, Ostrog i sve značajnije svetinje u Crnoj Gori ako ne budemo istrajali na tome da se ukine sramni i protivustavni Zakon o veroispovesti. Takođe, ova odluka je poruka da sutra i manastir Visoki Dečani može da bude muzej, Pećka Patrijašija džamija, kao što su već  u jednoj od najstarijih crkvi u Novom Brdu već služili musilmanske i rimokatoličke službe. Ova odluka može da proizvede razorne posledice na pravoslavne svetinje Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori. Ovo treba da nam bude nauk, da nam se ne dogodi isto, poručio je Stojković.

Foto: Kurir