SVILAJNAC-Prirodnjački centar Srbije se dokazao kao lider naučnog turizma, ne samo u regionu, nego u celoj Srbiji, tako se u njemu organizuju različiti skupovi čija je tema upravo nauka.

Narednog vikenda Startap centar Opštine Svilajnac u saradnji sa ICT Hub-om iz Beograda, organizuje radionicu u Prirodnjačkom centru za djake srednje škole iz Svilajnca koji se školuju u oblasti progamiranja, na temu 3D štampe i 3D modelovanja. Na ovoj radionici, polaznici će upoznati novi svet 3D štampe i 3D modelovanja kroz uvodno predavanje, a potom sledi praktičan rad gde će moći da uključe maštu i naprave model u obliku koji požele.

S obzirom na to da se Centar brzo prilagodio novonastaloj situaciji, sproveo sve potrebne preventivne mere od pojave i širenja virusa COVID-19, Centar posećuje veliki broj ljudi i tokom novonastale epidemiološke situacije. Ovome doprinosi činjenica da je u sklopu Prirodnjačkog centra veliki Dino park na otvorenom, restoran na otvorenom I igraonica na otvorenom.  Unutar Centra takodje se poštuju sve preporuke i mere koje je u prethodnom period donela Vlada Republike Srbije.

Kako bi posetioci u poptunosti iskoristili svoje slobodno vreme u Svilajncu uz kupjenu kartu za Prirodnjački centar posetioci mogu besplatno iznajmiti bicikle za voznju po gradu ili besplatno ući na gradske bazene koji se nalaze odmah pored Centra, a koji su potpuno rekonstruisani I opremljeni različitim sadržajima.

Prirodnjački centar Srbije kontinuirano radi na novim sadržajima i obogaćivanju postojećih.  Stalnu postavku Prirodnjačkog centra čine i izložbe: Životinje Afrike, Geološki vremeplov, Biodiverzitet Srbije, Geodiverzitet Srbije, Paleontologija, Nebesko kamenje, Svet minerala i stena, Svet dinosaurusa, Mamut Kika I Vulkan. Na svim izložbama su radili stručnjaci najuglednijih naučnih institucija u zemlji.

U novoj sezoni svi posetioci Centra uživaće u redizajniranim i dopunjenim izložbama, novim eksponatima i novom programu.

Izložba „Životinje Afrike“ je bogatija za 4 eksponata: afrički bivo, sabljasta antilopa, replika nilskog konja, replika belog nosoroga.

Ono što je posebno interesantno je da su kao deo izložbe „Svet dinosaurusa“ postavljene dve replike lobanja Spinosaurusa i Karharodontosaurusa sa ORIGINALNIM umetkom gornje i donje vilice.  Budući da posetioci imaju potrebu za uočavanjem i raspoznavanjem originalnih fosila, „Geološki vremeplov“ obogaćen je eksponatima koje čine originalni fosili iz perioda arhaika, proterozoika i paleozoika (originalni fosili stromatolita, trilobita, ortocerasa, brahiopoda i morskih krinova) kao i originalnim fosilima amonita iz perioda mezozoika.

Prošle godine završen je veliki projekat digitalizacije Prirodnjačkog centra, koji podrazumeva projektovanje i kreiranje baze podataka kao osnove za dalji razvoj, izradu upravljačke veb aplikacije i izradu  veb aplikacije za javni prikaz digitalne kolekcije