PARAĆIN-Za samo nedelju dana povećan je broj gradova u kojima ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila, tako da su oni sada prisutni u Paraćinu i još 10 gradova širom Srbije. Nije registrovan nijedan slučaj zaraze među ljudima.

U sedmici do 2. avgusta, zaraženih komaraca bilo je u 8 gradova, a u periodu od 2. do 8. avgusta, zaraza je otkrivena u još 3.

Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, pored Beograda, Subotice, Sombora, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića i Apatina, prošle nedelje virus Zapadnog Nila je detektovan i kod komaraca u Paraćinu, Požarevcu i u Novom Sadu.

– Na teritoriji 11 gradova Srbije, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca od 1. juna 2020. godine. Na osnovu izveštaja Zavoda od početka sezone do 4. avgusta  prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda – navodi se u izveštaju Instituta “Batut” za 32 nedelju od 2. do 8. avgusta.