ĆUPRIJA- Za sedam dana, 13./19. novembra, u Pomoravlju registovano 399 novoinficiranih korona virusom, stoji u izveštajima Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji. Broj inficiranih na dnevnom nivou se uvećava od 20 do 30 procenata, dok se, od ukupnog broja testiranih, broj pozitivnih kreće i do 60 odsto.  Dnevno se u pomoravskim kovid ambulantama pregleda do hiljadu suspektnih građana. Taj broj u Jagodini dostiže 300, redovi su višesatni, Vojska Srbije je postavila šator kao čekaonicu, a 9. lekara u tri smene teškom mukom uspeva da pregleda toliki broj pacijenata. Veliki su redovi za dijagnostiku, odnosno snimanje rendgenom. Bolnice su primorane da odeljenja pretvaraju u kovid, jer su skoro svi kapaciteti popunjeni,  sve veći je broj lekara i zdravstvenih radnika koji su inficirani koronavirusom. Zdravstveni sistem je pred ,,pucnjem”. Prosvetari prijavljuju sve veći broj prelaska učenika na online nastavu, kao i sve veći broj inficiranih koronavirusom. U Paraćinu su od sutra škole zatvorene i prelazi se na online nastavu. Teška je situacija u jagodinskim vrtićima, gde se objekti u nizu zatvaraju zbog pojave koronavirusa među zaposlenima.

Zaraženih koronavirusom za nedelju dana je najviše u Paraćin 107, Jagodini 94, Ćupriji 81, Svilajnac 57, Rekovac 40 i Despotovac 20. Prema tim podacima, a u odnosu prema broj stanovnika, najteža situacija je u Rekovcu, Paraćinu i Svilajncu.

Od početka oktobra i trećeg talasa zaražavanja koronavirusom zabeleženo je 1084 slučaja. Najveći broj je u Jagodini 286 i Ćupriji 233, zatim slede Paraćin 218, Svilajnac 189, Rekovac 113 i Despotovac 45.

Trenutno je na bolničkom ili kućnom lečenju je 774 pacijenta. Od početka epidemije preminulo je 100 građana kod kojih je ranije potvrđena infekcija koronaviusom.