JAGODINA- Direktorka Predškolske ustanove ,,Pionir” iz Jagodine Violeta Nikolić u pisanoj izjavi medijima navela  je da su zbog epidemije koronavirusa  trenutno četiri objekta zatvorena, a da je posle perioda izolacije jedan počeo sa radom, kao i da je 42. radnika zaraženo, te da ima radnika u izolaciji koji su prvi kontakt sa zaraženima.  Nema slučajeva infekcije među decom.  PU ,,Pionir”  zapošljava 320 radnika u 7 objekata u gradu i još 27 podružna odeljenja pri seoskim školama.

– Zbog trenutne situacije i epidemije u našoj Ustanovi, zatvorena su dva objekta u gradu i dva u selu. Objekat „Sunce“ i objekat „Pivarac“, dok je objekat „Bambi“ bio u jedno periodu zatvoren ali je počeo sa radom prošle nedelje. Od 320 radnika koliko ustanova broji, 42 su zaražena koronavirusom. To su radnici u svim kategorijama, ali na žalost, najviše među vaspitačima i medicinskim sestrama vaspitačima, jer oni čine prvu liniju „borbe“ protiv ove bolesti. Oni su prvi kontakt sa roditeljima i decom, stoji u pisanoj izjavi direktorke.

Što se tiče radnika, svi su sa blagom kliničkom slikom, blagim simptomima, i nijedan od radnika nije na bolničkom lečenju, istakla je ona i dodala da postoje i radnici koji su u izolaciji kao prvi kontakti sa zaraženima. Potvrdila je odličnu saradnja sa Domom zdravlja, što se tiče stalnih kontrola i testiranja radnika, kao i preventivnom delovanju na sprečavanju širenja epidemije.

– Na  radost svih nas, i zaposlenih u Ustanovi, ali pre svega i roditelja, nema zaraženih među decom, odnosno nije nam prijavljen nijedan slučaj kod dece. Broj dece u grupama jeste smanjen, ali dobrim delom iz predostrožnosti roditelja, ali i naše, pa smo zato i napravili takav plan da se grupe i  deca ne spajaju,da nema velikog broja dece u radnim sobama. Saradnja sa roditeljima je kao i uvek odlična, pogotovo u ovakvim situacijama, roditelji su puni razumevanja i poštuju sve naše mere i odluke, kaže u pismu direktorka Nikolić.

PU ,,Pionir” se pridržava svih mera koje su propisane, epidemioloških i sanitarnih. Početkom maja, posle pauze  u radu predškolskih ustanova u Srbiji, Ustanova je donela poseban Pravilnik o načinu funkcionisanja i rada,  režimu dana, kao i pojačanim merama. U Ustanovi se svakodnevno dezinfikuju sve prostorije, holovi, dvorišta, igračke. Roditeljima nije dozvoljen ulazak u objekte. Radnicima se svakoga jutra meri temperatura, kao i deci pri jutarnjem prijemu i u toku dana pri trijaži.