Bogosluženja u jagodinskim hramovima SPC o Vaskrsu.

 

U besedi otac Predrag Popović, jerej SPC, eparhije požarevačko-braničevske, o Vaskrsu između ostalog kaže:

-Mora pričati i podsećati da ZA VASKRS SVAKA PRAVOSLAVNA KUĆA MORA BITI NA LITURGIJI! Bez izuzetka!

E sad… Kod nas posebno iskušenje se dešava kada Prvi maj, koji je suštinski komunistički praznik, padne u poslednju nedelju posta. Poslednja nedelja posta je najstroža u celoj godini. Strašna i tužna. Tada ljudski rod ubija Boga po drugi put, ako možemo tako da kažemo. Drvo života je napadnuto, ali Drvo života koje je raslo u Raju čiji plod jedemo jeste Isus Hrostos kojim se Pričešćujemo, ne može biti ubijeno. Ovaj put ne može se uskratiti Bog čoveku. Drugi ne može. Kao što je Adam uskratio nama.

I šta onda dobijemo?

Da ljudi moraju da biraju između roštiljanja u prirodi proslavljajući komunistički praznik rada ili veru u Vaskrsenje i post u najtužnijoj nedelji u godini. Budući da smo mi više sujeverni nego verni, lako odbacimo post i prihvatimo roštilj. Kod nas se na kraju krajeva, obrni okreni, sve svodi na hranu.

Ajd, nek je i tako, ali ima vreme kada se jede, a kada se ne jede.

Zato je neophodno da podsetimo na činjenicu da svako ko se izašnjava kao pravoslavni Srbin NIKAKO NE SME MRSITI POSLEDNjU NEDELjU I DA NE DOĐE NA VASKRS U CRKVU! Kad se već ne dolazi tokom godine i kad smo mi toliko snishodili ljudima – tad ne smemo!

Zaključak je sledeći:

U Beogradu imate mnogo nesrba i nepravoslavaca koji guraju neku priču da vera zatupljuje narod. Finansirani i podržavani sa Zapada sve više to propagiraju.