SVILAJNAC- Opština Svilajnac podržava najavljeno vraćanje vojnog roka i smatra ga višestruko korisnim, naročito za manje sredine kao što je Svilajnac, koji ima prazne vojne objekte. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je za lokalnu sredinu to značajno u ekonomskom, demografskom i bezbednosnom segmentu:

„Osim što služenjem vojnog roka podižemo nivo nacionalne bezbednosti, jačamo odbrambene kapacitete, takođe i osposobljavamo mlade ljude ne samo za vojsku, nego i za život i razne životne situacije. Svilajnac ima objekte nekadašnje kasarne, koji su prazni, a koji bi se vraćanjem vojnog roka ponovo vratili nameni i svojoj funkciji. Drugo, za manje lokalne sredine izuzetno je važan ekonomski aspekt, jer bi se pokrenula privreda, lokalna preduzeća, proizvodne i uslužne delatnosti. Svilajnac je imao kasarnu i ima iskustva koliko je to značajno i za demografiju, jer bi se tu nastanili oficiri i vojni službenici sa svojim porodicama“ – izjavio je on i dodao da je opština Svilajnac spremna i da finansijski i logistički podrži obnovu nekadašnje kasarne, kao i da pomogne rešavanje stambenih pitanja vojnih lica:

„Vojni objekti na teritoriji opštine Svilajnac u dobrom su stanju, a mi bismo i finansijski podržali njihovo ponovno stavljanje u funkciju. Tu smo da budemo partneri ukoliko bude odlučeno da se vojni rok vrati. Da smo imali vojsku 2014. godine kada nas je zadesila nezapamćena poplava, mnogo bismo lakše to prebrodili, tako da znamo koliko vojska znači i u mirnodopskim uslovima, kada se desi recimo neka prirodna nepogoda“ – završava Milanović i zaključuje da bi se vraćanjem vojnog roka povećala cirkulacija ljudi u Svilajncu što bi sigurno dodatno podiglo i lokalnu privredu.