REKOVAC- Na adrese malih privrednika u Rekovcu početkom godine prispela su rešenja o plaćanju takse za isticanje firme u enorminim iznosima, u nekim slučajevima porodice trebaju da plate preko 200 hiljada dinara. Privrednici nezadovoljni izjavljuju da će zbog samovolje opštinskih struktura, koje predvode kadrovi SNS, pokrenuti sudske sporove zbog takvog naplaćivanja takse, dok predsednik te opštine dr Aleksandar Đorđević ističe da reč o uobičajenoj praksi slanja opomena privrednicima koji više godina ne plaćaju.

-Naplaćuju porez za isticanje firmi od pre 10 godina, neke firme su ugašene. Došli smo do podatka da je pre pet godina ta taksa ukinuta, ali prošle godine vraćena, međutim, sada se zahteva da platimo i za godine kada nije bilo te takse. Opština u međuvremenu nije pokretala postupke naplate, tako da dug zastareva, a oni su nam zaračunali enormne kamate. Predsednik opštine nam kaže da opština mora od nečega da živi, a državna politika je kao podrška malim privrednicima i odlaganje plaćanja obaveza. Zato smo odlučili da tužimo opštinu zbog nezakonitih rešenja. U konsulatacijama sa advokatima dobili smo odgovor da ukoliko u roku od godinu dana opština ne utuži za dug, taj dug zastareva, odnosno treba da platimo taksu samo za godinu dana za isticanje firme, kaže poverenik Unije poslodavaca u Rekovcu Zoran Radoičić.

Pojedine porodice Levču, koje imaju nekoliko preduzeća, treba da plate preko 200 hiljada dinara prema rešenjima lokalnih poreznika.

-To nije tačno, demantovali smo. Radoičić nije plaćao porez i rasla mu je kamata. Zakonski je zabranjeno da retroaktivno naplaćujemo takes. To je bio presek stanja plaćanja poreza. Radoičić nikad u životu nije platio porez. On ima rokove u kojima mora da plati porez, konkretno 25 hiljada dinara porez i 15 hiljada kamata. Ima još ljudi koji godinama nisu plaćali, nije to nova taksa. Oni su dobijali opomene. Rekovac je mala opština i niko ih nikada nije dirao. Poreznici moraju da rade svoj posao, poslali su opomene, jer će dug da zastari. U tom slučaju bi kazali da lokalni poreznici ništa ne rade. Nije bilo reči o izvršenju, a pogotovo to nije neka nova taksa koja se retroaktvno računa, objašnjava dr Đorđević.

Ukoliko je opština u pravu ostaje pitanje zašto godinama nije naplaćivana firmarina, a ukoliko su privrednici u pravu opština će morati da ih obešteti u sudskom postupku. U svakom slučaju opština je na gubitku.