PARAĆIN-Nakon odluke SO Paraćin, od 9. marta ove godine, kojom su opredeljena sredstva za realizovanje godišnjih programa organizacija u oblasti sporta i tekstova koji su se tim povodom pojavili u medijima i na portalima, Upravni odbor Odbojkaškog kluba “Borac” izdao je saopštenje za javnost, u kome se kaže da je tačno da je prošlogodišnjom odlukom Skupštine ovom klubu dodeljeno 4 miliona dinara iz opštinskog budžeta. U 2020. godini seniorska ekipa se u prolećnom delu sezone takmičila u okviru Prve “B” lige, a dva kola pre kraja prvenstva, kada je ono prekinuto zbog pandemije KOVID-19, zauzimala 1. mesto na tabeli. Nakon odluke Odbojkaškog saveza Srbije o okončanju takmičenja, odbojkaši “Borca” plasirali su se u Prvu ligu Srbije, u kojoj se takmičila u sezoni 2020/2021. Uvidom u bilanse klubova, koji su u ovom rangu takmičenja, koji su javno objavljeni na sajtu APR-a može se videti koliki su prihodi neophodni za ovaj rang takmičenja i u tom smislu budžet paraćinskog kluba je među najmanjima. Sve to jasno ukazuje da sredstva opredeljena za ovu godinu, u situaciji kada prihodi iz javnih sredstava čine preko 90% ukupnih prihoda kluba, nisu dovoljna za takmičenje u Prvoj ligi Srbije, u ovoj sezoni. Sa tom činjenicom su upoznati i nadležni organi opštinske vlasti.

Upravni odbor OK “Borac”, navodi u saopštenju da gašenje kluba nije u planu, niti je tema, da bilo kakav štrajk ili protest igrača na utakmici u nedelju nije u planu, niti je moguć, jer prvi tim nema zakazanu utakmicu za nedelju. Opredeljena sredstva za ovu godinu, uz sredstva koja su klubu dodeljena od strane Vlade Srbije, preko Ministarstva sporta i Odbojkaškog saveza Srbije, dovoljna su da se uspešno okonča tekuća sezona, koja se završava 30. juna i u potpunosti izmire obaveze prema igračima i trenerima po trenutno važećim ugovorima. “Smatramo da je partnerski odnos sa organima lokalne samouprave i nadležnim savezima preduslov za uspešan rad svakog sportskog kolektiva. U tom smislu želimo da istaknemo da je UO kluba strateški opredeljen ka uspostavljanju takvih odnosa i da se nada da će u saradnji sa organima lokalne vlasti u narednom periodu, najkasnije do početka redovnog prelaznog roka, u julu ove godine, uspeti da pronađe način da se obezbede nedostajuća sredstva i zaokruži finansijska konstrukcija za sezonu 2021/2022.”, navodi se u saopštenju.

Tačno je da je došlo do promene uprave kluba, koje su nastale kao rezultat redovnog izbornog procesa, usled isteka mandata prethodne uprave. Dokaz za to je i činjenica da je izbor sadašnjeg predsednika izvršen na predlog prethodnog, kome je istekao mandat. Promena je predmet registracije kod APR-a, u skladu sa Zakonom o sportu, za šta je neophodno odraditi određene administrativne radnje, što je jedini razlog zašto ta promena još uvek nije javno objavljena.

Upravni odbor kluba ovim saopštenjem demantuje informacije da je na članove vršen pritisak u vezi odabira stručnog štaba i igračkog kadra i navodi da je “odbojka timski sport pa u tom smislu smatra da nije primereno kvalifikovati igrače i proglašavati pojedince kao “najbolje””. Sastav prvog tima uslovljen je mnogim faktorima, a jedino merilo kojim se igrač može kvalifikovati za poziciju u prvom timu je koliko doprinosi ostvarivanju timskih ciljeva, te da nikakvi spoljni pritisci ne mogu uticati na odabir članova tima”.

Upravni odbor OK “Borac” se zahvaljuje činiocima prethodne vlasti koji su podržali rad kluba i moli da ne zloupotrebljavaju klub u političke svrhe i koriste ga kao sredstvo za političke obračune. Odbojkaški klub “Borac” se ograđuje od ranijih aktivnosti pojedinaca, kojima je klub doveden u politički kontekst i apeluje na članove kluba da u svojim aktivnostima budu posebno oprezni kako se klub ne bi zloupotrebio u političkom smislu, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Odbojkaškog kluba “Borac”, koje potpisuje predsednik, Tomica Petrović.