JASENOVAC- Eparhija pakračko-slavonska i sveštena obitelj jasenovačka organizovali su molitveno okupljanje u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki danas, 22. aprila na dan proboja poslednjih Jasenovačkih logoraša, gde su Hrvasti na najzverskiji način ubili preko million Srba, Roma i Jevreja uz pokroviteljstvo Katoličke crkve.Svetu Liturgiju služio je vladika Jovan Ćulibrk uz monaštvo i sveštenstvo pakračko-slavonske eparhije , nakon toga parastos. Posle toga obavljena je poseta manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, gde je izvršeno osveštanje novouređenog manastirskog konaka.

Jasenovački logorski kompleks uspostavila je vlast Nezavisne Države Hrvatske između avgusta 1941. i februara 1942. godine. Osnovni cilj ideologije NDH bio je stvaranje životnog prostora na kome će živeti čisto hrvatska nacija. Biološko istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, koji su proglašeni najvećim neprijateljeima hrvatskog naroda, bio je preduslov za ostvarenje ove ideologije. Vjekoslav Maks Luburić bio je idejni tvorac i komandant čitavog kompleksa mučilišta koji su činili logori Ciglana, Stara Gradiška i Donja Gradina.

Kada je postalo jasno da će Sile osovine izgubiti rat, Maks Luburić je naredio da se likvidiraju svi zatočenici, a logor do temelja spali, kako bi se prikrili tragovi zločina. Poslednja grupa žena ubijena je 21. aprila 1945. godine. Dana 22. aprila 1945. godine deo preostalih muških zatočenika odlučio se na pokušaj proboja iz logora, znajući da će i oni biti ubijeni. Od 1200 proboj je preživelo nešto više od stotinu.

Ovaj dan se danas obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Početkom maja 1945. godine jedinice Jugoslovenske armije ušle su u razrušeni Jasenovac. Dobili su zadatak da sačuvaju tragove zločina do dolaska državne komisije za utvrđivanje zločina.

Logor Jasenovac bio je najozloglašeniji koncentracioni logor na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. U Jasenovcu je, po procenama stučnjaka, ubijeno preko 1.000.000 žrtava.