ĆUPRIJA-Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije -Udruženje zdravstvenih radnika Ćuprija nagradio je svoje članove za izuzetan doprinos u razvoju  i aktivnosti  profesionalne asocijacije za 2021. godinu.

Danas, povodom  slave Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, u svečanoj sali ZZJZ U Ćupriji nagrade su primili ostalih  6 nagrađenih  zdravstvenih radnika članova Saveza.

Za izuzetan doprinos u razvoju  i aktivnosti  profesionalne asocijacije  za 2021. godinu u prostorijama ZZJZ U Ćuriji nagradu  su primili:.

1.Mickić Lidija viši sanitarni tehničar ZZJZ Ćuprija

2.Obrenović Bojan-laboratorijski tehničar Prijemno trijažnog odeljenja  OB Ćuprija

3.Megić Senada medicinska sestra –odeljenje za produženu negu i lečenje kovid služba

4.Dragan Milanoviću medicinski tehničar DZ Ćuprija  –kovid ambulanta

5.Slavica Mijailović viša medicinska sestra  gl.sestra grudnog odeljenja-kovid  odeljenje OB Ćuprija

6.Minić Jelena- viša medicnska sestra –instrumentar gl.sestra odseka  neurohirurgije OB Ćuprija.

Zahvalnice za saradnju i doprinos razvoju i unapređenju sestrinstva dodeljene su ZZJZ Ćuprija i DZ Ćuprija.

Zbog poštovanja epidemiloških mera i zabrane okupljanja ,  ove godine odlučili smo da Međunarodni dan medicinskih sestra obeležimo skromno u salama za sastanke  zdravstvenih ustanova bez održavanja tradicionalnih svečanosti i akademija .

Srebrni znak Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije uručen je 12.maja u sali za sastanke Opšte bolnice u Ćupriji, nagrađeno 5 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara članova Saveza.

Svakako da  danas ne postoji  medicinska sestra i zdravstveni radnik koji ne zaslužuje priznanje,ali nagrade se dodenjuju periodično tokom kalendarske godine i svakako svi oni koji danas nisu nagrađeni apsolutno nisu zaboravnjeni ,dodela nagrada za njihov rad i zalaganje za razvoj profesionalne asocijacije biće nastavnjena tradicionalno svake godine.

Tokom borbe sa pandemijom COVID 19 zdravstveni radnici   našli  su se pred velikim izazovom  suočavajući se  sa globalnim nedostatakom medicinskih sestara, i svih ostali profila (laboratorijkim tehničarima ,rengen tehničarima …) stresom  i sagorevanjem na poslu , borba sa COVID 19 infekcijom izazvala je  gubitak života mnogih medicinkih sestra i zdravstvenih tehničara širom sveta koji su se borili u pandemiji ovog virusa.

Tokom 2021. godine u celom svetu Međunarodno veće sestara skrenulo je  pažnju na značaj medicinskih sestara/tehničara, na njihov delokrug rada u zdravstvenom sistemu kao i potrebu za ulaganjem u profesiju medicinskih sestara/tehničara i ostalih profila .

Svakako treba raditi na unapređenju formalnog i neformalnog obrazovanja svih profila zdravstvenih radnika ,nastavkom daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Samo na ovaj način zdravstveni radnici  moći će da prošire   svoje znanje   i   poboljšaju kvalitet pružanja zdravstvenih usluga  u korist pacijenta kao  korisnika .

Svakako treba raditi na izradi Zakona o sestrinstvu i zdravstvenoj nezi ,kao i na Pravilnicima koji će bliže definisati delokrug rada medicinskih sestra i svih ostalih profila zdravstvenih radnika.

.Snagom reči  gde saradnja mora biti izbor svih nas  zaposlenih u zdravstvenom sistemu ,poštovanje i međusobno uvažavanje ključni su faktori  od kojih  zavisi uspeh…

Želim da verujem u  budućnost gde će obrazovanje i međusobno uvažavanje biti ključni elementi za opstanak zdravstvenog sistema .

U ime  SUZRS-UZR Ćuprija i u svoje lično ime  zahvaljujem je menadžmentu ZZJZ Ćuprija kao domaćinu današnje svečanosti ,čestitam im predstojeću Krsnu slanu, stoji u saopštenju predsednice Udruženja zdravstvenih radnika Ćuprija dipl.med.sestra Radoičić Danijela