Manastir Hilandar se nalazi na poluostrvu Atos u Grčkoj, odnosno Svetoj Gori. Bez osnovnih znanja o Svetoj Gori teško je razumeti mesto i značaj Hilandara, zato predstavljanje Svete srpske carske lavre treba početi u tom duhu.

Svetu Goru grci zovu Agios Oros, geografski reč je o planinskom masivu na čijem je kraju Atos sa preko 2.000 metara iznad mora. Istorija Svete Gore meri se u hiljadama godina. Na početku je bila u sastavu Vizantije, pa Osmanlija i Grčke, tu treba dodati da je i nekoliko decenija 14. veka bila deo Srbije, Dušanovo carstvo.

Vladari su ipak priznavali visok stepen autonomije Svetoj Gori, odnosno posebne drevne propise. Kako god, Sveta Gora je oduvek bila središte pravoslavnog hrišćanstva i tu se bogu mole mnogi narodi. Međutim, neupitna je svetovna pripadnost Grčkoj a da ne bi bilo sumnje tu su i državni guverner, policija, carina, vatrogasci….

Takođe, Sveta Gora se razlikuje po tome što je pod duhovnom, crkvenom vlašću Vaseljenske patrijašije u Istambulu. Sveta Gora u duhovnom smislu pripada svim pravoslavnim hrišćanima, jer je njen značaj nemerljiv u odnosu na razne administrativne zakonitosti.

Medijski projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja

,, Srpska carska lavra Hilandar – čuvar srpstva i pravoslavlja“