PARAĆIN- Privredni sud u Kragujevcu doneo je odluku o bankrotu u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, što znači prodaju zainteresovnim kupcima radi namirenja dugova. Bankrot je proglašen posle povlačenja Plana reorganizacije koji je krajem prošle godine podneo Corp investment iz Beograda. Sudbina paraćinske Staklare na ovaj način se pomera sa ,,mrtve tačke” i posle niza godina neizvesnosti bliži raspletu. Inače Corp investment je osnovala 2012. godine bugarska firma Glas industry radi ulaganja u Srpsku fabriku stakla, koja su procenja  na 120 miliona evra. U tom periodu jedan od zastupnika bio medijski magnat Saša Blagojević, vlasnika lista ALO i Studija B, inače školski drug ministra Siniše Malog. Pred proglašenje stečaja, 2016. godine  Corp investment preuzima firma Mitona u vlasništvu Ivone Pušice i na čelo te firme dolazi njen otac.  Milorad Pušica je bio član GO SNS i pojavljivao na predizbornim skupovima SNS  u Paraćinu 2016. On je bio predsednik Nadzornog odbora SFS od 2015. godine kada je ,,ekipa” trgovaca oružjem preuzela fabriku od bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva za kojim je raspisana međunarodna poternice i koji je pobegao iz te zemlje u Srbiju sa 100 miliona evra u kešu.  Mitona se ovih dana pominje u medijima kao firma koja je zakupila na 15 godina prostor restorana na stadionu FK Partizan, odnosno reč je o, kako su naveli vodeći ljudi Srbije,  čuvenom bunkeru  Velje nevolje i njegove kriminalne ekipe. Prošle godine Corp investment od Pušice i Mitone preuzima Dušica Anđelković kao zastupnik i kao vlasnik 100 odsto akcija. Upisan je osnivački novčani ulog od 100 dinara.

Od 2017. do 2020. godine privredni sud u Kragujevcu je pokušavao da uvede SFS je u stečaj dok je Apelacioni sud u Beogardu odbacivao ta rešenja, 300 radnika je preko noći ostalo nezakonito bez posla. Oni su protestvovali zbog situacije u kojoj su se našli, ali nikada nisu vraćeni na posao.

Prošle godine je firma Remonenergy iz Beograda u vlasništvu Jelene Radan otkupila dugovanja SFS prema Srbijagas u visini od više desetina miliona evra, prema nezvaničnim podacima preko 50 miliona evra,  nije poznato po kojoj ceni

Nedavno je u Jagodini predsednik Srbije Aleksandsar Vučić razgovarao sa građanima, te upitao da li nedostaje još fabrika u Jagodini, na šta je dobio odgovor da bi trebalo “još malo fabrika”.

– Fali još fabrika u Jagodini? Sem u Jagodini, još malo u Ćupriji, da se reši fabrika stakla u Paraćinu, onda ostaju Despotovac i Svilajnac – rekao je predsednik.