Kult Presvete Bogorodice prisutan je u svakom deliću i trenutku na Svetoj Gori, što svaki poštovalac koji stupi na tlo može da oseti. Bogorodičin perivoj je drugo ime za Svet Goru, njene ikone su na počasnim mestima svih manastira i kelija. Negovanje njenog kulta ima za monahe poseban ton, jer je najstrožiji i najčistiji u ispovedanju pravoslavlja.

Najpoštovanija  svetogorska ikona Dostojno Jest ili na grčkom Aksion Estin, koja se nalazi u Protatskoj crkvi u Kareji. Veoma je stara i oštećena, okovana zlatom i srebrom u svetlosti kandila koja se ne gase više od hiljadu godina. U tom periodu je nastala himna Bogorodici, postoje razne legende o tome, ali reči himne pevaju i poštiju svi pravoslavni hrišćani.

,, Dostojno jest jako voistinu, blažiti Tja Bogorodicu. Prisnoblažennuju i preneporočnuju i Matjer Boga našego. Čestnjejšuju heruvim i slavnjejšuju bez sravnjenija serafim, bez istlenija Boga Slova roždšuju, suščuju Bogorodicu Tja veličajem.“

Među nekoliko najsvetijih ikona je hilandarska Presveta Trojeručica, njen kult je poštovan je na Svetoj Gori i svaki manastir ima bar po jednu njenu ikonu, a takođe i svi hramovi SPC. Trojeručica je slavna po čudima koje je učinila, ali i poreklu.

U Ivironu se nalazi ikona Presvete Bogorodice Portaitise, odnosno Vratarice. U Vatopedu je ikona Bogorodice Ktitorise – Osnivačice ili Vimatarisa-Oltarica, u istom manastiru je ikona Bogorodice Paramitije ili Utešiteljice. U Velikoj Lavri je ikona Bogorodice Kukuzelisi, u Dohijaru je ikona Bogorodice Gorgoepikos, u prevodu Brza Pomoćnica.

Medijski projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja

,, Srpska carska lavra Hilandar – čuvar srpstva i pravoslavlja“