Na Svetu Goru i u Hilandar hodočasnici putuju morem iz dva pravca Uranoplisa i Jerisusa. Iz tih luka polaze brzi brodovi i trajekti sa putnicima i vozilima. Predhodno se u kancelariji u Uranopolisu dobija svetogorska viza – dimontrion. Sama priprema dolaska na Svetu Goru traje nekoliko meseci.

Dolazak se najavljuje nekom od manastira ili administraciji u Kareji, blagoslov ili poruka odobrenja stiže putem telefona ili email-a. Brodovi polaze prepodne i do hilandarskih luka put traje do 45 minuta. Hilandarska pristaništa su Jovanjica i Arsana kod Hrusije. Brodovi nose nazive po čudotvornim svetogorskim ikonama koje prikazuju Bogorodicu.

Od luke Jovanjica do Hilandara putuje se kombijem još desetak kilometara. Putnici mogu da uživaju u prelepim predelima Svete Gore, koji su u posedu manastira Hilandar.

Od Arsane do Hilandara je oko 2,5 kilometra i taj put je karakterističan po Hilandarskim krstovima velikana koji su obeležili istoriju Srbije i manastira, šumi čempresa-kiparisa, kladrmi staroj hiljadu godina. U gostoprimnici manastira posetioci se raspoređuju u smeštaj i dobijaju prva uputstva za boravak.

 

Medijski projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja

,, Srpska carska lavra Hilandar – čuvar srpstva i pravoslavlja“