DESPOTOVAC- 7. Međunarodni viteški festival Just out biće održan od 27. do 29. avgusta  pored manastira Manasija, zadužbini Despota Stefana Lazarevića. Posle prošlogodišnjeg online festival, ove godine publika će imati priliku da uživa u viteškom selu i borbama vitezova, ali muzičko- scenskim sadržajima. Oko 250 učesnika iz desetak zemalja uveličaće ovogodišnji festival. Ovaj festival je najveći u Evropi po broju učesnika i posetilaca.

Svečano otvaranje je 27. avgusta na sceni u podnožju manastira Manasija pored reke Resave, učestovaće Gradski hor CK Sveti Stefan despot srpski, vokalna solistkinja Milica Dosković, zatim defile  učesnika, duelne borbe, pa vatreni šou ,,PALAČI” i Projekcija filma “Naučiti mrak da sija”. Drugog dana su  “Tapfight” rekonstrukcija borbi, Duelne kvalifikacije, “BOHURT” turnir, te predavanje iz srpske istorije -Marko Aleksić, predstavljanje Muzeja Republike Srbije, predavanje i film o 700 godina starom maču pronađenom u Vrbasu, a u večernjem programu nastupiće KUD SK Sveti Stefan despot srpski i Milica Dosković vokalna solistkinja, te duelne borbe i vatreni šou “PALAČI”. Poslednjeg dana viteškog festivala u srednjevekovnom selu biće otvorene radionice, streličarstvo, jahanje konja, zatim  finalne duelne borbe, predavanje o maču iz Vrbasa i Srpske istorije sa bine i prikaz oslobađanja princeze i osvajanje.

 

Program 7. JUST OUT

Manastir Manasija 27 – 29. avgust 2021.

  1. avgust 2021.

20:00 – Svečano otvaranje

Gradski hor CK Sveti Stefan despot srpski

Milica Dosković, vokalna solistkinja

Defile učesnika

Duelne borbe

Vatreni šou “PALAČI”

Projekcija filma “Naučiti mrak da sija”

  1. avgust 2021.

10:00 – Otvoreno srednjevekovno selo

11:00 – “Tapfight”, rekonstrukcija borbi

15:00 – Duelne kvalifikacije

17:00 – “BOHURT” turnir

18:00 – Predavanje iz srpske istorije, Marko Aleksić

Predstavljanje Muzeja Republike Srbije

Predavanje i film o 700 godina starom maču pronađenom u Vrbasu

 

19:00 – Večernji program

KUD SK Sveti Stefan despot srpski

Milica Dosković, vokalna solistkinja

Duelne borbe

Vatreni šou “PALAČI”

  1. avgust 2021.

10:00 – Otvoreno srednjevekovno selo (srednjevekovne radionice, streličarstvo, jahanje konja i dr.)

11:00 – Duelne borbe, finale u selu

11:00 – Predavanje o maču iz Vrbasa i Srpske istorije sa bine

12:00 – Oslobađanje princeze i osvajanje tvrđave, prikaz

17:00 – Zatvaranje sela i kraj festivala

  1. Dani srpskoga duhovog preobraženja u Despotovcu biće održani od 19. do 28. Avgusta uz prilično skroman program od dosadašnjeg.

U 18 sati u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ u Despotovcu biće predstavljen zbornik sa naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti“, koji će biti organizovan onlajn i sa grupom hrabrijih naučnih radnika koji će prisustvovati skupu. Manifestaciju će zvanično u 20 sati na Trgu Despota Stefana Lazarevića otvoriti hor „Svetog Đorđa“ iz Beograda. Drugog dana manifestacije u 9 sati u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ biće nastavljen naučni skup, u 19 sati u Galeriji Centra za kulturu „Svet Stefan, despot srpski“ biće otvorena izložba Joškina Šiljana, a sat vremena kasnije u istom prostoru nastupiće mladi muzički talenti Despotovca.