SVILAJNAC-Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Svilajncu, gde je prisustvovao otvaranju švajcarske fabrike za proizvodnju rasvete “Regent”, da će država realizovati kapitalne investicije u infrastrukturu te opštine u vrednosti od 80 miliona evra.  Već sledećeg proleća krenuće realizacija obilaznice sa dva mosta preko reka Resave i Morave, koji neće koštati manje od 25, a možda i 25. miliona evra, ali će, rekao je, veoma značiti za sve opštine u okruženju Svilajnca, pa i Jagodinu. Vučić je rekao da je u škole, zdravstvene ustanove i infrastrukturu u opštini Svilajnac uloženo 16 miliona evra. Njega je dočekalo nekoliko hiljada članova SNS i građana ovog dela Srbije.

U planu je, rekao je Vučić obraćajući se okupljenim građanima, završetak izgradnje kanalizacije za celu opštinu, za šta će biti potrebno 55 miliona evra, izgradnja vodovodne mreže i zatvaranje bazena.

Posle toga Svilajnac će izgledati drugačije.

“Daleko smo od Švajcarske, ali moramo da radimo i da joj se približavamo, zajednički mnogo toga možemo i samo tako Srbija može da ide napred”, rekao je Vučić.

Nastaviće se i sa obnovom mnogih hramova, od kojih su neki već obnovljeni, a i Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” je poslednja u ovom kraju koja se obnavlja.

Napomenuo je da Svilajncu nedostaje možda još jedna fabrika i onda bi to bile velike stvari koje su urađene za Svilajnac.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u novootvorenu fabriku u Svilajncu uložila malo novca, ali da su vlasnici, odnosno švajcarska kompanija “Regent” opredelila za ovaj projekat, jer su videli da imaju posla sa ozbiljnim i odgovornim ljudima.

Vučić je to rekao na otvaranju fabrike “Regent” i dodao da se tako kod investitora ne predstavlja samo jedno mesto, već cela Srbija kao dobro mesto za ulaganje.

Prema njegovim rečima, bitno je da postoji princip marljivosti i da se uči svakog dana.

“Ako u tome uspemo to će biti nešto čime se ponosimo – radna etika, želja da napredujemo. To su velike osobine. Svako može da podigne fabriku, ali radnici i poslodavci su oni koji prave razliku”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da će u fabrici za početak biti zaposleno 120 radnika, ali da veruje da će uskoro biti i 200.

“Drago mi je što sam video mnogo mladih i ovde i u okolini. Ako je istina da smo zaposlili mnogo žena iz Kušiljeva (naselje u Svilajncu) to će ga sačuvati i neće svi da odu u Švajcarsku, Nemačku. Uradićemo u naredne dve i po godine ovde i kanalizaciju kompletnu, sa fabrikama, sa prečišćivačima otpadnih voda. Uradićemo završetak vodosnabdevanja, do najudaljenijih sela, uradićemo i zatvoreni bazen i sa svim ovim o čemu smo pričali, obilaznicu… Čini mi se da smo i najveći broj infrastrukturnih problema ovde rešili”, rekao je Vučić.

Vučić se posebno zahvalio Ursuli Rejndols iz Švajcarske od koje je Srbija naučila dosta o dualnom obrazovanju.

Zahvaljujući njenom programu, kako je rekao, dualno obrazovanje steklo je oko 4.000 dece koja su odmah nakon školovanja i zaposlena.

Predrag Milanović predsednik opštine Svilajnac je istakao da je uz pomoć Vlade Srbije u proteklih desetak godina Svilajnac promenio svoje lice. Izgrađene su nove fabrike stanih investitora, obnovljene prosvetene i zdravstvene ustanove. Najveljene su nove investicije koje znače dalji prosperitet za grad na Resavi.

-Švajcarska kompanija „Regent laiting“ otvorila je danas u Svilajncu fabriku električne rasvete u koju je investirala četiri miliona evra i gde će zaposliti 125 radnika. „Regent“ je u Svilajncu pre godinu dana iznajmio objekat od oko 1.000 kvadratnih metara gde je počeo proizvodnju, a paralelno je gradio objekat za sopstvenu fabriku koja u prvoj fazi ima 6.500 kvadrata, a plan je da u drugoj fazi bude izgrađena još jedna hala od 6.000 kvadrata, rekao je Milanović.

On je rekao da su ove godine u Svilajncu otvorene i dve nemačke fabrike i da to ne bi moglo da nije podrške Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića kao i da se nije uvek slagao sa politikom vladajuće stranke, ali jeste sa ekonomskom politikom.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid ocenio je da je odluka o gradnji fabrike u Svilajncu „smela” i da se može videti kao izraz poverenja prema Srbiji i Svilajncu.

Dodao je da je za deset godina Švajcaraka investirala u Srbiji nešto više od milijardu evra i zaposlila 12.000 ljudi kao i da spada u deset najvećih inostranih investitora u Srbiji, a da je u prvom kvartalu ove godine čak bila najveći investitor.