ČAJETINA-U Kulturnom centru na Zlatiboru Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina pod pokroviteljstvom Opštine, podelio je  64 auto sedišta, kategorije 9-36 kilograma, za decu rođenu u prvoj polovini tekuće godine. Ovom prilikom realizovana je i edukacija o pravilnom korišćenju  sedišta koju je vršio i Centar za promociju bezbednosti saobraćaja iz Novog Sada.

U ime opštine Čajetina, zamenica predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Slađana Vulović, poželela je dobrodošlicu roditeljima i deci ističući koliko je bitno poštovanje pravila u saobraćaju i savesno ponašanje svih nas naročito kada su u pitanju naši najmlađi.

„Savet za bezbednost saobraćaja i opština Čajetina žele da podignu nivo saobraćajne kulture svih građana opštine, naročito građana koji prevoze naše najmlađe sugrađane. Tako je opština ovim putem želela da na duži vremenski period pomogne roditeljima tako što je obezbedila sedišta za uzrast od 9-36 kilograma“, kaže Slađana Vulović, zamenica predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

U poslednje četiri godine, zahvaljujući jačanju svesti i samoj odgovornosti roditelja, kao i edukaciji koja se vrši prilikom dodele auto sedišta, podaci za opštinu Čajetina su se poboljšali u svakom pogledu.

„Značajno je porastao procenat upotrebe dečjih auto sedišta i prosek u Srbiji je negde oko 60%. Čajetina je znatno iznad tog proseka i između 80 i 90 posto roditelja koristi auto sedište i mislim da je to rezultat i ovakvih aktivnosti“, kaže Marija Jovanović, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.

Na dodeli je primerima pokazano u kolikoj meri pravilno korišćenje auto sedišta povećava bezbednost dece u slučaju nesreća, a vožnja dece na bezbedan način je i propisana zakonom. Nakon prezentacije o pravilnoj upotrebi sedišta za decu, roditeljima su ona svečano i uručena.

„Prvi put sam dobila sedište i dosta mi znači kao i obuka o pravilnom korišćenju koja će mi je važna i za prvo dete a i sada za njega“.

„Ovo nam je prvo sedište i koristim priliku da se zahvalim opštini Čajetina jer je ovo velika pomoć u kućnom budžetu“.

Opština Čajetina svake godine izdvaja razne podsticaje kako bi olakšala život svojim sugrađanima, a  tu spadaju i veoma značajni podsticaji za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete. Sa tom politikom će se kroz razne vidove nastaviti i dalje.