BEOGRAD – Pesnik Peđa Trajković, ilustrator Dušan Pavlić i autorka Čedomila Marinković ovogodišnji su laureati književne nagrade “Neven“ koju dodeljuje organizacija “Prijatelji dece Srbije“, saopštila je danas direkcija događaja.

Nagradu u kategoriji beletristike dobio je Peđa Trajković za knjigu “Evo zašto gavran liči na pisaći sto“.

Po rečima žirija za beletristiku koji čine Jelena Panić Maraš, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev, ova zbirka pesama “ne otkriva eksplicitno ovu vezu, premda u izvornom radovicevskom smislu poziva na maštanje“, kao i to da “humornim i nonsensim slojem u najboljoj mogućoj meri osvedočava vitalnost, ali i kritički potencijal savremene srpske poezije za decu“.

Priznanje u kategoriji ilustracije dobio je Dušan Pavlić za ilustraciju serijala knjiga “Okean od papira“, odlučio je žiri u sastavu Monike Lang, Manje Radić Mitrović i Slavimira Stojanovića, koji navodi da su Pavlićeve ilustracije “ambiciozan, ali vrhunski sproveden projekat“ i “majstorski nenametljive“.

“Veština i lakoća kojom je Pavlić obogatio stranice ovih knjiga govore o njegovoj nesvakidašnjoj sposobnosti da svoj likovni izraz u potpunosti podredi književnom delu, pronađe tananu nit koja spaja likovno i natrativno, stvarajući na taj način još jedan novi svet otvoren za sve čitaoce… Ilustracije se odlično uklapaju i u celokupan umetnički pravac dizajna ovih knjiga, od izbora tipografije i game zagasitih tonova do pravilno određene vrste papira i besprekornog tvrdog poveza“, navodi se u obrazloženju žirija.

U kategoriji popularne nauke odabrana je knjiga “Jevreji u Beogradu“ autorke Čedomile Marinković.

“Pisano jasno, neposredno i sveobuhvatno, ovo delo lagano uvodi mladog čitaoca u istoriju, etnologiju i kulturu jednog naroda koji je dugo delio sudbinu grada na ušću Save u Dunav”, navodi stručni žiri u obrazloženju.

Dodela nagrada laureatima je biće upriličena 7. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, tradicionalno u toku Dečije nedelje.

Dodelu nagrade podržalo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Skupština grada Beograda.

Nagrada “Neven“ ustanovljena 1955. godine u cilju podsticanja stvaralaštva za decu i afirmacije autora i najuspešnijih ostvarenja za najmlađe.

Dodeljuje se u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige – slikovnice i popularna nauka, a čine je povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos.