JAGODINA-Jagodinski advokati ponovo su se okupili kako bi protestvovali protiv najnovijeg stava Vrhovnog kasacionog suda.

– Ovo je treći u nizu udara na građane RS koji su potražili svoje pravo pred sudom u sporovima protiv banaka, koje su protivzakonito naplačivale obrade kredite, kao i osiguranje kredita kod NKOSK. U maju i junu mesecu, podsetićemo, bilo je i protesta i obustave rada advokata zbog najavljanjih izmena Zakona o parničnom postupku, kao i spornog autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, a sve u cilju da se obustave postupci građana koji su uzimali kredite protiv banaka. Najnoviji stav VKS ostavlja dvosmislen prostor za tumačenje, a nakon više desetina stotina presuda postoji problem da će sudovi početi da presuđuju u korist banaka. Ovakva situacija je praktično nezamisliva jer obesmišljava pravnu sigurnost, a sutradan bi mogli na isti način sličnim stavovima da obesmisle zaštitu građana i po drugim tužbenim zahtevima, navode advokati.

Takođe, Advokatska komora Srbije donela je odluku da u petak 24. septembra stupi na snagu obustava rada advokata u celoj državi. U petak  od 14 sati najavljen je masovni protest advokata i građana ispred VKS u Beogradu.