NOVI METOH MANASTIRA HILANDAR: U Sijarinskoj Banji završen prvi od pet objekata kampa prijateljstva

Prvi od pet objekata koji će činiti metoh manastira Hilandar u Sijarinskoj Banji je završen, a ovaj svojevrsni dečji kamp prijateljstva minulog vikenda osveštao je vladika niški Arsenije.

 

Svečanom činu prisustvovao je arhimandrit Metodije sa Svete Gore, jer je osnivanje kampa, kako je rekao vladika, „velika zasluga manastira Hilandara, koji je riznica vere, duhovnosti i istorije našeg naroda“.

Prva faza planiranog posla završena je i uz pomoć velikog broja ktitora koji su učestvovali u izgradnji spavaonica svepravoslavnog kampa prijateljstva.

– Već godinama manastir Hilandar organizuje letnje kampove za decu iz Srbije i regiona gde, pored sportskih i rekreativnih aktivnosti, imaju nastavu i sa veroučiteljima. Ovi objekti, smešteni u Hilandarskom selu u Sijarinskoj Banji, od iduće godine biće puni, a to će promovisati i ovu divnu banju kako bi imala što više posetilaca – kazao je iguman Metodije.

U 11 spavaonica ovog objekta mogu da borave 44 mališana. U toku su radovi i na preostala četiri objekta, tako da će ceo kompleks oko banjskog bazena činiti Hilandarsko selo.

– U centru je kupljen objekat koji ćemo koristiti u kulturne svrhe. Planiramo da tu otvorimo pozornicu i da stvorimo sve neophodne uslove kako bi deca koja budu dolazila u našu banju postala čestiti i dobri ljudi – zaključio je Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Bratstvo sa Hilandara, pored osvećenja kampa, imalo je još jednu humanu misiju. U opštinskoj biblioteci „Petar Petrović NJegoš“, zahvaljujući donaciji knjiga sa Hilandara, otvoren je Hilandarski kutak – jedinstven u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *