JAGODINA-Pre 103. godine, 25. oktobra 1918., oslobođena je Jagodina u Prvom svetskom ratu. Tadašnja Jagodina odužila se oslobodiocima podizanjem Spomenika poginulima u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Mnogobrojni su spomenici poginulima  po jagodinskim selima. Jagodina i Jagodinci ovaj dan moraju slave i da obeležavaju zauvek.Danas se ovaj datum sramežljivo obeležava, uz po neki venac i cvet, a ranije dugih sedam decenija nije ni postojao u kalendarima vlasti i udruženja partizana.

Jagodina je posle trogodišnje okupacije Austougarske oslobođena u Prvom svetskom ratu. Od proboja Solunskog fronta do bitke za Kajmakčalan 30. septembra 1918. Srpska vojska je u strahovitom jurišu porazila Bugare i Austrougare. Posle 25 dana u Jagodinu je prvi ušao zapovednik konjičke jedinice dunavske divizije Dušan Dodić iz Trstenika. Oktobar 1918. godine označava završetak  velike Srpske istorijske epohe i početak najvećih zabluda u Srba u 20. veku jugoslovenstva i ideologije komunizma, kojom je zamenjeno hrišćanstvo i Svetosavlje. Prvi svetski rat je odneo više od polovine muške populacije u Srbiji, a nastupajuće decenije 20. veka odneće još toliko Srba na teritorijama sadašnje Hrvatske i BIH, odnosno NDH, kao i Crne Gore i Kosova i Metohije.

Umesto da Prvi svetski rat, koji je bio veličanstvena  vojnička i politička pobeda Srbije, bude zalog za oslobođenje svih Srba sa njihovih vekovnih teritorija na Balkanu i njihov život pod jedan državni krov, prilika je pružena eksperimentu i stvorena je  Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevina Jugoslavija i SFRJ. Država u kojoj su prava Srba gažena kako se kojoj vlasti htelo do otvorenog genocida, naročito komunistima koji nisu bili ništa različitiji od Hrvata-ustaša.

Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, obeležili i građani Ćuprije, dok je Paraćin oslobođen 23. oktobra, Rekovac 24, a 26. i 27. oktobra Despotovac i Svilajnac.