REKOVAC- Posle nemilih scena u Dragovu, kada su meštani i ekološki aktivisti telima sprečili početak istraživanja litijuma, oglasili su se i predstavnici vlasti. Odbor za zaštitu i unapređenje životne sredine SO Rekovac predložio je odbornicima SO Rekovac, gde vlast vrši koalicija SNS i SPS, da po hitnom postupku sprovedu sve zakonske radnje kako bi se zaustavili radovi na istraživanju litijuma, bora i mineralnih sirovina na području te opštine, kao i da se pokrene procedura izmene i dopune Prostornog plana opštine u cilju prestanka istraživanja rudnih sirovina.

-Istraživanja su vršena proteklih godina, ne znamo ko je odgovoran za to i gde je odlagana zemlja posle tih radova. Opština je sada prvi put konkretnije reagovala posle protesta u Dragovu, ali ko je odgovoran za sprovođenje ranijih istraživanja. Moramo da ustanovimo odgovornost, zašto se tada nije reagovalo. Gde je odlagana zemlja posle tih istraživanja?, pita predsednik odbora Zoran Radojičić.

Vladimir Stepanović, pomoćniik predsednika opštine, u svom izlaganju rekao je da će se pokreće opšta inicijativa svih građana sa zahtevom da se obustave istražni radovi, kao i da se opština izjasni o nastavku ili prekidu radova. On je rekao da saglasnost za izvođenje radova daju vlasnici zemljišta, a ne opština.