SVILAJNAC- Muzikoterapija u Centru za brigu o porodici u Svilajncu. Reč je o tehnici i metodama u kojima muzika ili zvuk služe kao osnovno sredstvo za uspostavljanje komunikacije sa detetom ili grupom.

-Cilj muzikoterapije jeste da se na osnovu naučnog i planiranog primenjivanja muzikoterapijskih tehnika pospeši sazrevanje, razvoj, svakodnevno funkcionisanje i da se korisniku pruži podrška u prevazilaženju svakodnevnih životnih izazova. Naš tim postao je još bolji zahvaljujući Magdaleni Burhan, koja je svakodnevne aktivnosti oplemenila uvodjednjem muzikoterapije. Uobičajeno muzikoterapijska seansa traje do 50 minuta, a odluka o tome da li se preporučuje individualna ili grupna terapija donosi se kao timska odluka, uzimajući u obzir uzrast, razvojne karakteristika deteta i postavljene terapijske ciljevem kaže direktorka tog centra Ivana Petrović.

Ukoliko dete provede sa grupom dovoljno vremena, počinje da percipira ostale članove i da sa njima deli instrumente, terapeute i uspostavlja bolju komunikaciju. Kroz pesmu, ples i sviranje deca nemaju utisak da “vežbaju” već sve doživljavaju kao igru i zabavu, dok