Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, na pitanje šta očekuje od protesta za vikend, najavljenih baš zbog zakona o referendumu i eksprotpijaciji , ali i izgradnje na Makiškom polju, rekao je – nećemo da reagujemo. „Pustićemo ih da rade šta hoće, dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije“, naveo je on.

Predsednik Srbije je rekao da nije potpisao zakon o eksproprijaciji i da i dalje “proučavaju njegovu potpunu ustavnost”, dok je, kako kaže, Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi u skladu sa Ustavom i preporukama Venecijanske komisije. Ali je rekao i da mu se i dalje “čini da će da ga potpiše”, odnosno da će ga verovatno potpisati.

Ulica nikada neće voditi politiku Srbije, rekao je. „Ulica ne može da vlada ovom zemljom, ovom zemljom vladaju institucije“, naveo je na konferenciji koja je, kako je rekao, posvećena Rio Tintu.

On je rekao da je dobio od Advokatske komore Srbije pismeno o nekoliko stvari, a da ima jedna primedba koja je ozbiljna – da član 28 Zakona o eksproprijaciji sadrži rokovi od tri i pet dana u postupanju, da „nije baš tako, ali delimično jeste“ i da se sopstveniku ostavlja kratak rok od pet dana da se izjasni. Rekao je da to nije protivustavno, ali da smatra da nije dobro.

Predsednik Srbije je, na konferenciji za novinare koja je trajala oko sat i po, pokazao nekoliko dokumenata i, kako je naveo, „ključni“ među njima od 1. februara 2012. u kom se navodi, kako je pročitao, da se odobrava preduzeću Rio Sava Eksplorejšn izvođenje radova po projektu dobijanja uzoraka rude bora i litijuma za tehnološka ispitivanja, metodom bušenja bušotine velikog prečnika iz ležišta Jadar kod Loznice. Vučić je naveo da u javnosti govore da je ključni dokument bio iz 2017. godine, Memorandum o razumevanju, za koji kaže da se u njemu vidi da je sve „potpuno neobavezujuće“ i da je sve izmišljotina. „Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta, bila je iz 2012. godine, s početka, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima“, naveo je. Ipak, navodi, da on i dalje smatra da je litijum važan projekat za Srbiju. Najavljuje da će narednih dana obići meštane lozničkih sela.

foto AV