ČAJETINA-Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik Skupštine opštine Arsen Đurić održali su nedavno u Moskvi nekoliko sastanaka sa zvaničnicima Ruske Federacije, na kojima je još jednom potvrđeno da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem mogućem nivou, a da je opština Čajetina prepoznata kao jedna od opština Srbije koja konkretnim aktivnostima daje punu podršku tim prijateljskim odnosima.

Prvog dana posete Moskvi, delegacija opštine Čajetina je razgovarala sa penzionisanim general-potpukovnikom Nikolajem Viktorovičem Staskovim, nekadašnjim načelnikom štaba vazdušno-desantne voske (VDV) Ruske Federacije, koji je bio organizator odlaska ruskog bataljona od Ugljevika do aerodroma Slatina pored Prištine odmah nakon završetka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Razgovaralo se o ideji da se na teritoriji opštine Čajetina postavi spomenik koji će podsećati na ruske vojnike koji su učestvovali u toj misiji. Narednog dana Stamatović i Đurić su obišli atelje umetnika Čerbakova, kao i livnicu koja radi taj spomenik, simbol prijateljstva Srbije i Rusije.

Opština Čajetina je prva opština u Srbiji koja je pre šest godina formirala posebnu Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, a zamenik premijera Rusije Jurij Borisov je prilikom nedavne posete Zlatiboru upravo naglasio da je ta kancelarija most za ekonomsku, kulturnu, sportsku i sve ostale oblike saradnje Srbije i Rusije.