ČAJETINA -Na Zlatiboru je održan 10. Međunarodni festival folklora u organizaciji Udruženja za negovanje narodne tradicije “Zlatibor”, a pod pokroviteljstvom opštine Čajetina . Festival je otvorio predsednik Opštine, Milan Stamatović.

Na bini Kulturnog centra na Zlatiboru u subotu su zaigrala 34 izvođačka ansambla iz zemlje i inostranstva, a sve prisutne je pozdravio i zahvalio se na dugogodišnjoj podršci Festivalu, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

“Vi ste ljudi koji brišu granice, koji brišu barijere i neizmerno smo vam za to zahvalni. Širite ono što je najvažnije: taj dobar duh, i ja bih vas zamolio da taj duh i to druženje koje nosite prenesete na mlađe generacije”, rekao je predsednik Stamatović.

Mnoga kulturno-umetnička društva su više puta učestvovala na ovom festivalu folklora u organizaciji Udruženja za negovanje narodne tradicije “Zlatibor”, ne krijući zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom domaćina, ali i lepotama planine Zlatibor.

“Zadovoljstvo nam je učestvovati na festivalima koje organizuje naše bratsko društvo sa Zlatibora. Ovo nam je treći put da učestvujemo na njihovoj smotri veterana i svaki put se sve više radujemo dolasku. Oduševljeni smo kako to rade i svim programima koje organizuju uz to”, kaže  Željko Ćujić iz KUD “Alat ” iz Trebinja. “Naš KUD broji oko 350 članova trenutno, a Igre iz Hercegovine predstavljamo u većini slučajeva jer su naše izvorne. Zlatibor, inače, obilazimo i mimo ovog dešavanja, ali kad dođemo na festival iskoristimo priliku i da malo uživamo u ovoj idili koju nam je priredio i sneg.”

Mirko Borjanović iz KUD “Kolovit” iz Gradiške potvrdio je da su oni učesnici na festivalu od samog njegovog osnivanja. Ovaj KUD ima oko 350 aktivnih članova raspoređenih u jedanaest programskih jedinica, folklornih, muzičkih i pevačkih grupa.

“Ovog puta se predstavljamo koreografijom Igre sa Kosova i Metohije, tj. iz Gnjilana i to je nova koreografija koja je urađena za veterane. Drago nam je što ponovo imamo priliku da posetimo Zlatibor i uživamo u svim čarima koje Zlatibor pruža, a drago nam je što nas je i ove godine dočekao sneg.”

Ivana Cvetković iz UG “Era” Užice kaže da njihovo udruženje već godinama učestvuje na ovom dešavanju i svaki put je to uživanje.

“Ovoga puta možemo da primetimo da su organizatori, naši divni prijatelji, iz godine u godinu dali sve od sebe da samu organizaciju podignu na najviši mogući nivo, ali ono što posebno raduje je ta  dobra energija koju malo  iskusniji folklorci dele međusobno, kako na samom nastupu, tako i na druženju posle toga.”

Domaćini, nisu krili zadovoljstvo odzivom učesnika, a publici su se predstavili Igrama iz okoline Beograda.