ČAJETINA-U okviru projekta “Zlatibor bez barijera jer i osobe sa invaliditetom su turisti” koji finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja , danas je u KC na Zlatiboru otvorena izložba urađena za stalno otvoreni konkurs unapređenja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji. Ovom izložbom skrenuta je pažnja javnosti na brojne prepreke sa kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe sa invaliditetom.

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom  po ko zna koji put postavljamo pitanje: koliko, u stvari, obraćamo pažnju na potrebe i mogućnosti svojih sugrađana, suseda, prijatelja, članova porodice koji spadaju u kategoriju osoba sa invaliditetom? I koliko je ovaj osavremenjeni  svet spreman da izdvoji sredstva i vreme da im učini pristupačnijim neke preko potrebne stvari koje osobe bez invalidnosti uzimaju zdravo za gotovo?

Povodom projekta “Zlatibor bez barijera – jer i osobe sa invaliditetom su turisti” koji finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, danas je u KC Zlatibor postavljena izložba fotografija o kojoj Aleksandar Radišić , paraolimpijac i predsednik Udruženje građana „Inkluzija osoba sa invaliditetom Zlatibor“, kaže:

“Kao što vidite, danas ovde predstavljamo galeriju slika kojom smo slikovito prikazali probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Takođe, prikazali smo pristupačnost kako u turizmu tako i u sportu, i na nekim primerima uradili najjednostavnija rešenja univerzalnim dizajnom za sve. Takođe, u okviru ovog projekta urađen je kratak video spot koji je snimljen na Zlatiboru, gde je prikazan korisnik invalidskih kolica na nekim atraktivnim destinacijama. Takođe ćemo održati tribinu na kojoj ćemo  govoriti o proceni i važnosti pristupačnosti osoba sa invaliditetom kako u turizmu tako i u sportu.”

Pored ovog projekta, Udruženje realizuje još jedan projekat koji se zove “Pristupačnost Zlatibora za sve” , a koji je deo velikog projekta za aktivno građansko društvo koji finansira vlada Švajcarske, sprovodi švajcarska Agencija za razvoj i saradnju “Helvetas” u saradnji sa Udruženjem građanskih inicijativa. To podrazumeva, objašnjava Radišić, da će volonteri Udruženja  procenjivati prema određenoj metodologiji one turističke objekte koji se reklamiraju preko TO Zlatibor i na destinacijskom sistemu TO Zlatibor,  a koje se deklarišu kao pristupačne. Metodologiju je uradila grupa stručnjaka Saveza za pristupačnost Srbije, a na projektu učestvuju opština Čajetina i TO Zlatibor.

“Pristupačnost nije ista za sve osobe sa invaliditetom. Ono što je meni pristupačno, nije nekom drugom. Zbog toga će i volonteri odraditi tu procenu pristupačnosti, koja se odnosi na tri dela : hotelski smeštaj, kafići i restorani kao i turističke agencije. Sve te informacije naći će se na sajtu TO Zlatibor sa linkom Za pristupačnost Savez Srbije, i onda će potencijalni turisti sa sa određenim stepenom invaliditeta sami da li mogu da borave u takvom smeštaju, ili ne,” naglasio je Radišić.