JAGODINA-Povodom Dana Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini počasne  diplome ,,Narodni učitelj” i ,,Magister humanitas” biće dodeljenje književniku Peđi Trajkoviću i Ženskom omladinskom rukometnom klubu Jagodina.

 

Svečani program povodom obeležavanja 123 godine od osnivanja Srpske kraljevske muške učiteljske škole i 28 godina Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koji nastavlja tradiciju Škole, održava se holu  „Sreten Adžić” na Fakultetu pedagoških nauka u ponedeljak 13. decembra u 11 časova. Tom prilikom biće dodeljene počasne diplome „Narodni učitelj” i „Magister Humanitas”, i otvorena izložba dokumentarne fotografije „U slavu života”.

Počasna diploma „Narodni učitelj” za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta, ove godine je pripala književniku Peđi Trajkoviću.

Peđa Trajković je jedan od najistaknutijih današnjih stvaralaca u oblasti književnosti za decu. Živi u Jagodini od najranijeg detinjstva. Iako je po obrazovanju ekonomista, on  je pesnik, satiričar, karikaturista, ilustrator za decu i dramski pisac. Osnivač je i scenarista prvog srpskog dečjeg kabarea „Šarena radionica” sa kojim je postavio na desetine kabaretskih i pozorišnih predstava. Urednik je i ilustrator književnih časopisa za decu „Gorocvet”, „Riznica” i „Slova na struju”. Pored svojih, ilustrovao je preko 200 knjiga drugih autora. Poezija Peđe Trajkovića deo je obavezne školske lektire za peti razred.

Objavio je oko 40 knjiga za decu različitog uzrasta, od kojih su „Lov na Snarka”, „Smešna strana sveta” i „Evo zašto gavran liči na pisaći sto” promovisane na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini. Dobitnik je velikog broja nagrada za poeziju za decu, dramske tekstove, ilustracije i karikaturu.

Prethodnih godina je ovo priznanje dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Nenadu Ristiću i Živoradu Žiki Nikoliću, piscu Milisavu Saviću, akademiku prof. Vladeti Jerotiću, prof. dr Milanu Nedeljkoviću (dekanu Fakulteta u periodu od 1994. do 2001. godine) i književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću.

 

Ovogodišnju počasnu diplomu „Magister Humanitas”, za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih, Fakultet pedagoških nauka dodeliće Ženskom omladinskom rukometnom klubu „Jagodina”.

Rukometašice ŽORK „Jagodina” najuspešnija su sportska ekipa u Srbiji u sezoni 2020/21. sa četiri domaća trofeja: prvakinje su države, osvojile su Kup Srbije,  Superkup i Svesrpski kup. Šampionke Srbije su treći put zaredom, a u protekle četiri godine donele su čak osam trofeja sa najznačajnijih domaćih takmičenja. Osvajale su prvenstvo Srbije 2018., 2019. i 2021. godine  (2020. zbog epidemije korone prekinuto je prvenstvo I nije proglašen šampion, iako su bile prve na tabeli)bile su šapionke države, Kup Srbije osvojile su 2020. i 2021. godine, Superkup  osvojile su 2020. i 2021. godine, Svesrpski kup osvojen je 2021.

 

Članica ŽORK prethodnih godina bila je studentkinja Fakulteta pedagoških nauka Marija Jovanović, koja je diplomirala na studijskom programu Vaspitač u domovima, 2020. je upisala master studije, a od 2021. igra na Islandu za klub IBV Vestmannaeyja.

 

Ženska šampionska rukometna ekipa iz Jagodine je i u specifičnim pandemijskim uslovima spremno i predano odgovorila svim zahtevima profesionalnog sporta. ŽORK je ove godine imao predstavnicu na Olimpijadi u Tokiju, a pre nekoliko dana je odlučeno da će na Svetskom prvenstvu u Španiji Srbiju predstavljati osam bivših i sadašnjih rukometašica Jagodine. U stručnom štabu reprezentacije je i trener ŽORK „Jagodina” Dragan Markov, a među ovogodišnjim reprezentativkama Srbije je i master studentkinja našeg fakulteta Marija Jovanović.

Priznanje „Magister Humanitas” ustanovljeno je 2015. godine i tada dodeljeno pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu, a nosioci ove diplome su i „ambasador srpske trube”, Dejan Petrović, poznati pijanista Vasil Hadžimanov, mladi reditelj Kosta Ristić i glumac Nikola Rakočević.

Na svečanosti će biti dodeljene i nagrade najuspešnijim studentima osnovih i master akademskih studija.